17/05/2024

El Challenge del Campus Terres de l’Ebre de la URV estimula la transferència de coneixement en el desenvolupament del territori

Durant dos mesos, una setantena d'estudiants i tretze professors han treballat conjuntament per resoldre reptes reals proposats per empreses i institucions de les Terres de l’Ebre

Presentació dels treballs realitzats durant el projecte Campus Challenge

El Campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili (URV) a Tortosa ha presentat els resultats del projecte d’innovació docent Campus Challenge. La iniciativa es va presentar el passat mes de març i durant dos mesos ha posat en contacte estudiantat i professorat per buscar solucions a reptes que havien plantejat empreses i institucions. D’aquesta manera s’ha volgut posar èmfasis en la transferència de coneixement entre el teixit educatiu i l’empresarial, ambdós  implicats en el desenvolupament i transformació del territori.

Hi han participat una setantena d’alumnes dels quatre graus que s’imparteixen al Campus Terres de l’Ebre de la URV —Educació Infantil, Educació Primària, Infermeria i ADE— i tretze empreses i institucions de les Terres de l’Ebre, amb la coordinació de tretze professors, onze del Campus i dos d’internacionals. Durant el procés, els participants, organitzats en grups de cinc estudiants, un tutor i un representant de l’empresa o institució, han treballat i compartit temps i reflexions al voltant dels reptes.

Els reptes s’han emmarcat en els ODS—Objectius de Desenvolupament Sostenible i s’han articulat al voltant de temàtiques com la millora del salari emocional, la salut i el benestar dels treballadors; la incorporació del compromís social i mediambiental de les empreses; la millora de la mobilitat territorial; l’aplicació de la perspectiva de gènere o la conscienciació sobre la diversitat; la reducció de l’ús de plàstics en el procés industrial, o la promoció dels probiòtics naturals.

Estudiants visitant l’exposició de pòsters i vídeos del projecte del Campus Challenge

Així, aquest dimecres, en el marc de la Fira d’Ocupació que s’ha celebrat al campus universitari, s’han exposat públicament el resultat dels treballs i s’han reconegut als tres millors treballs a criteri del jurat del projecte. El primer lloc ha estat per al grup vinculat a l’empresa SB Hotels que ha dissenyat un pla de formació per millorar les competències en llengües estrangeres i digitals. En segona posició ha quedat el repte promogut pel Campus Terres de l’Ebre amb la proposta de creació de clubs culturals per estimular el creixement personal dels estudiants; i, en tercer lloc, el projecte de l’Associació de Celíacs de Catalunya per identificar els establiments de restauració on es pot esmorzar o berenar sense contaminació creuada.

“Estem contents del resultat perquè hem aconseguit estimular la interacció i col·laboració entre docents de diferents estudis, empreses i alumnes. A més, la major part de les propostes són fàcilment aplicables”, ha explicat Jordi Andreu, professor del Departament de Gestió d’Empreses de la URV i coordinador del projecte Campus Challenge. “La participació d’empreses i institucions ha permès sortir del marc estrictament universitari per treballar amb necessitats reals i proposar solucions realistes i viables als agents del territori. Acabat el Challenge treballarem perquè les solucions aportades pels alumnes puguin aplicar-se i no quedin, només, en el paper”, ha afegit.

El projecte Campus Challenge s’ha desenvolupat segons la metodologia Challenge Based Learning (CBL) o aprenentatge basat en desafiaments i s’ha inclòs dins de la convocatòria de projectes d’innovació docent de l’Institut de Ciències de l’Educació de la URV. Les empreses i institucions que hi han participat són Amiblu, T-Valley Ecosystem, la Cambra de Comerç de Tortosa, l’Associació Celíacs de Catalunya, ControlPack, FITES Terres Ebre, INFOSA, JABIL, SB Hotels, Tortosa Esports (Ajuntament de Tortosa), el Club Atletisme Terres de l’Ebre (ATE), l’Escola de Teatre i Circ d’Amposta (EtcA) i el Campus Terres de l’Ebre de la URV.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*