24/04/2023

La Càtedra UNESCO d’Habitatge de la URV reflexiona sobre la renda garantida de ciutadania al Parlament de Catalunya

El professor Sergio Nasarre ha comparegut en la sessió de la Comissió de Drets Socials

Sergio Nasarre, a l'esquerra, compareix a la Comissió de Drets Socials del Parlament de Catalunya.
Sergio Nasarre, a l'esquerra, compareix a la Comissió de Drets Socials del Parlament de Catalunya.

Sergio Nasarre, professor del Departament de Dret Privat, Processal i Financer i membre de la Càtedra UNESCO d’Habitatge de la URV va comparèixer en la sessió sobre la Proposició de llei de modificació de la Llei 14/2017, del 20 de juliol, de la renda garantida de ciutadania de la Comissió de Drets Socials el passat 30 de març de 2023, al Parlament de Catalunya. Durant la compareixença, va fer un seguit de consideracions generals a la proposta de llei amb l’objectiu d’ajudar a redefinir l’actual prestació de la renda garantida de ciutadania. Va acabar la seva intervenció amb una reflexió sobre els articles que fan referència a l’habitatge.

La primera qüestió sobre la que va reflexionar va ser la importància que la prestació sigui compatible amb la incentivació de cerca de treball. “Si una persona pot cobrar 884 euros sense treballar, buscarà feina pel salari mínim interprofessional quan hi ha una diferència de menys de 200 euros?”.

En segon lloc, va exposar l’experiència d’Anglaterra, on s’han unificat totes les presentacions socials sota un mateix paraigua, l’Universal Credit, “amb l’objectiu d’evitar que les persones dupliquin ajuts procedents de diferents administracions”, va assegurar Nasarre.

Durant la seva intervenció, també va voler ressaltar alguns fenòmens econòmics presents al país. Per una banda, l’economia submergida, tot assegurant que “l’actual prestació de la renda garantida de ciutadania podria fomentar el treball en el mercat negre del nostre país” i, per l’altra, la inflació, apuntant que “la fabricació de diner nou permet mantenir les prestacions però també està provocant un fort increment dels preus”.

A més, Sergio Nasarre va fer referència als joves i va posar en dubte la proposta de rebaixar l’edat actual d’aquestes prestacions. “Si el problema d’arrel entre els joves és el 30% d’atur actual, ajudar-los amb diners no és la solució”.

També va voler alertar del perill de desvincular la prestació dels plans d’inserció. “Les persones que treballen a peu de carrer destaquen aquests plans com una de les eines més importants per a les persones vulnerables. Per tant, desvinculant les prestacions dels plans correm el risc que les persones no tinguin eines per accedir al mercat laboral”.

Finalment, i fent referència als articles que al·ludeixen directament a l’habitatge, va voler destacar que la nova proposta “només fa referència als subsidis al lloguer quan hi ha altres formes de tinença, com ara el cohousing o la propietat compartida i la propietat temporal, regulades a Catalunya des de l’any 2015, i que també es podrien incloure”. Per altra banda, va fer una darrera reflexió sobre la possible existència de duplicitats entre aquesta prestació i les prestacions d’habitatge: “A la nova proposta no em queda clar a quins ajuts d’habitatge fa referència que no quedin coberts ja en prestacions destinades a l’habitatge.”

La ponència sencera es pot veure al canal Parlament.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*