23/05/2022
Clam per la igualtat i la pau en el XV Premi Federico Mayor Zaragoza
Es van presentar 81 peces en el concurs de vídeos, titulat "Dones i homes en igualtat" i que va comptar amb la participació d'escoles, instituts i entitats d'arreu de Catalunya
Es van presentar 81 peces en el concurs de vídeos, titulat "Dones i homes en igualtat" i que va comptar amb la participació d'escoles, instituts i entitats d'arreu de Catalunya
La pau i la igualtat entre homes i dones van ser protagonistes en la XV edició del premi Federico Mayor Zaragoza, celebrat a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa aquest dissabte. Es van presentar un total de 81 peces de vídeo en el concurs “Dones i homes en llibertat. Actuem ara, demà pot ser tard”, que comptava amb sis categories i en el qual van participar una desena d’escoles, instituts i entitats de Tortosa, Móra d’Ebre, Flix, Gandesa, Badalona, Santiago de Compostel·la i Hondures. L’objectiu del concurs era conscienciar l’alumnat sobre l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 5 de l’Agenda 2030, centrat en la igualtat de gènere i l’empoderament de la dona.
La directora executiva de l’Institut Català de les Dones, Neus Pociello, va destacar la importància d’aquests premis perquè “per assolir la fita de l’equitat són imprescindibles l’educació i la sensibilització”. Pociello va reconèixer que “s’ha avançat” però va lamentar que “un 27% de la societat europea justifica la violació i un 43% considera que el rol de la dona és cuidar de la família i la llar”. Són precisament aquests alguns dels temes que van centrar els vídeos presentats al concurs, i que feien reflexionar al voltant de les tasques domèstiques, la cultura de la violació, la violència masclista o la cultura patriarcal.
L’acte, presentat per la periodista Sílvia Tejedor, va comptar amb la presència virtual de l’exdirector general de la UNESCO i president de la Fundació Cultura de Pau, Federico Mayor Zaragoza, qui va dirigir-se als assistents amb una videoconferència titulada “Nosaltres, els pobles”. El diplomàtic català, estretament vinculat a la ciutat de Tortosa, va mostrar-se “preocupat” per la situació actual a Ucraïna i va fer una crida a “no perdre l’esperança” i a “pensar en els nostres descendents”. “No pot ser que gastem milions en armament militar i, al mateix temps, els xiquets es morin creuant el Mediterrani”, va etzibar. Mayor Zaragoza va celebrar que, actualment, “tots, homes i dones, som iguals en dignitat i som capaços de reflexionar”, i va animar tothom a “expressar-se” i “dir no a la guerra”.
La rectora de la URV, Maria José Figueras, i l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, també van centrar el seu discurs en la importància de “treballar per la plena igualtat, la justícia i per un món millor”. En aquest sentit, Figueras va destacar l’objectiu de la universitat de “dotar de perspectiva de gènere totes les accions que se’n derivin”, i va recordar que ja és a punt el nou grau en Estudis de Gènere i Política d’Igualtat.
Durant l’acte es van repartir un total de 21 premis i els guanyadors de les sis categories van ser l’Institut-Escola El Temple de Tortosa en el Cicle Superior de Primària i primer cicle d’ESO, el Col·legi Diocesà Sagrada Família de Tortosa en el segon cicle d’ESO, l’Institut Dertosa en Batxillerat, l’Institut de l’Ebre en Cicles Formatius, la Universitat Rovira i Virgili en Graus Universitaris i la Federación Down Galicia de Santiago de Compostel·la en entitats i institucions. L’acte, organitzat per l’Associació d’Amigues i Amics de la UNESCO de Tortosa i la Universitat Rovira i Virgili, va comptar també amb una obra crítica i punyent sobre el masclisme a càrrec de l’Escola Municipal de Teatre de Tortosa i diversos gags d’humor i sàtira de Valer Gisbert.