16/09/2020
Comença la 18ª campanya d’excavació al jaciment Pliocè del Camp dels Ninots, enguany marcada per la Covid-19
Hi prenen part experts de diferents centres de recerca i universitats, i estudiants del Màster Erasmus Mundus d’Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana de la URV
Hi prenen part experts de diferents centres de recerca i universitats, i estudiants del Màster Erasmus Mundus d’Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana de la URV
Malgrat la pandèmia, l’activitat de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) no s’atura i s’intenta mantenir el treball de camp previst, adaptat a les exigències sanitàries de la Covid-19. És el cas de la 18ª Campanya d’excavació al jaciment Pliocè del Camp dels Ninots (Caldes de Malavella, Girona), que ha arrencat aquesta setmana i es perllongarà fins al 2 d’octubre.
Durant aquests dies, i sota la codirecció dels Drs. Jordi Agustí, Gerard Campeny i Bruno Gómez, tots tres investigadors de l’IPHES, una dotzena de persones, entre professionals de l’arqueologia, la geologia i la restauració, principalment d’aquest centre de recerca, però també de la Universitat Rovira i Virgili (URV), de l’Institut Català de Paleoontologia (ICP), del Research Centre in Applied Geosciences (ICRAG), de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de la Universitat de Barcelona (UB), intentaran obtenir més evidències de com era la vida fa 3,1 milions d’anys. També hi pren part alumnat del Màster Erasmus Mundus en Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana de la URV,
Per garantir les mesures sanitàries, s’apliquen els protocols establerts per la Generalitat i l’IPHES pel que fa a la prevenció de riscos laborals i COVID, com les distàncies de seguretat, entre d’altres. És per això que la campanya d’enguany s’ha reduït en número de participants i s’ha ampliat la superfície d’excavació.
L’objectiu d’aquest any és excavar la Cala 9/10 de Can Argilera que tan bons resultats ha donat en els darrers anys. Principalment, el nivell 11 i part del nivell 10, ambdós de 3,1 milions d’any d’antiguitat, per tal d’homogeneitzar l’excavació en un mateix nivell paleontològic.
És a més la primera campanya que es du a terme amb el centre d’Interpretació Espai Aquae obert, doncs es va inaugurat l’agost del 2019, quan ja s’havia dut a terme l’excavació anual. Ubicat a l’antic castell de Caldes de Malavella, és un recinte d’uns 400 m². on es combina la recerca, la didàctica i la socialització del patrimoni. Hi ha materials originals del Camp dels Ninots de 3,1 milions d’anys i es proposa un recorregut per conèixer el llegat natural i cultural del municipi, forjat al llarg del temps gràcies a la particularitat de les seves aigües.
Una part de l’Espai AQUAE està dedicat a la recerca, ja que la planta superior de l’edifici està destinada a l’alberg i treball de l’equip del jaciment del Camp dels Ninots. Compta amb diferents zones per tal d’allotjar-lo durant les campanyes d’excavació, com una sala diàfana i un laboratori de restauració i conservació amb la infraestructura adient. “Serà doncs molt interessant veure com es combina la museografia amb la seva socialització, la recerca i el viure en aquest espai durant l’excavació. A més, els visitants que vagin a l’Espai AQUAE podran veure en directe com es treballa en el laboratori de restauració que es troba a la 1er planta”, apunta Bruno Gómez..