01/03/2021

Es publica una guia per promoure la salut i la sostenibilitat en els actes de la Universitat

Es tracta d'un document per fomentar que les activitats de la institució siguin inclusives, segures, saludables i sostenibles

La URV ha aprovat en el darrer Consell de Govern, celebrat el 25 de febrer, la Guia per promoure la salut i la sostenibilitat en l’organització, celebració i participació en actes institucionals i acadèmics. El document ha estat promogut des del Vicerectorat de Relacions Institucionals, Cultura i Compromís Social amb l’objectiu de promoure bones pràctiques en tots els actes dins la institució, com congressos, seminaris, reunions o esdeveniments de lleure.

“És un document força innovador a nivell universitari català i espanyol perquè contempla temes no només ambientals sinó també socials i de salut”, destaca Susana Borràs, adjunta al Vicerectorat de Compromís Social. Antonio de la Torre, tècnic de medi ambient de Compromís Social afegeix: “Altres universitats estan treballant en les seves guies per incorporar elements que tractem en la nostra”.

La guia de la URV fa especial incidència en la salut i el benestar, la igualtat de gènere i la reducció de desigualtats, a més de les orientacions de caire estrictament ambiental, seguint els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides. “La guia no és normativa, però vol ser promotora de canvis de comportament, un document referent i orientador per la comunitat”, explica Borràs.

Antonio de la Torre fa èmfasi en l’esforç que ha fet Compromís Social URV per integrar l’àmbit d’igualtat “no només en el sentit home/dona, sinó també d’identitat de gènere, per intentar adaptar la guia a les tendències actuals i ser el més integradors possibles, tenint en compte també les identitats culturals de les persones”, i afegeix que amb aquest objectiu han comptat amb la col·laboració de la Unitat d’Igualtat i el Departament de Dret Públic de la Universitat.

La guia també ha comptat amb la col·laboració d’especialistes del Grau de Nutrició de la URV. “Les referències a la nutrició són una aportació important al document en matèria de salut”, diu Borràs en referència a les recomanacions nutricionals que es fan sobretot per als càterings dels esdeveniments.

Canvi de perspectiva per la pandèmia

“La pandèmia del coronavirus ha provocat que algunes coses que abans pensàvem que eren difícilment aplicables, amb el canvi d’hàbits que ha comportat la COVID-19, ara són factibles, com per exemple, que un acte sigui híbrid entre presencial i virtual”, explica Antonio de la Torre.

La pandèmia i l’emergència climàtica han estat dos punts d’inflexió per dur a terme aquesta guia, destaquen els responsables del document, que expliquen que l’Oficina de Compromís Social, sobretot arran de la COVID-19, ha posat molt d’esforç en promoure la URV Saludable. La guia proposa fer el recompte dels gasos d’efecte hivernacle generats pels actes i les possibles compensacions.

La Guia per promoure la salut i la sostenibilitat en l’organització, celebració i participació en actes institucionals i acadèmics vol fer visible el compromís de la URV de fer els seus esdeveniments el més saludables i sostenibles possibles i, a la vegada, fer partícips i transmetre els valors de sostenibilitat a les persones assistents a aquests actes.

La guia Travel Code de la xarxa d’universitats europees Aurora, de la que la URV en forma part, ha estat una font d’inspiració per a la guia de la Universitat, com un referent d’allò que s’està fent en altres universitats europees.

El document ha estat redactat per l’Oficina de Compromís Social URV: Antonio de la Torre, Àrea de Medi Ambient, Oficina Compromís Social; Susana Borràs, adjunta al Vicerectorat de Compromís Social; Ruth Marqués, Àrea de Benestar i Salut, Oficina Compromís Social; Cori Camps, vicerectora de Relacions Institucionals, Cultura i Compromís Social. Amb la col·laboració de Nancy Babio i Sara de las Heras, grau de Nutrició Humana i Dietètica; Gemma Sánchez i Blanca Domingo, Oficina de Congressos de la Fundació URV; Víctor Merino, Departament de Dret Públic, i Inma Pastor, Unitat de la Igualtat.

La guia es pot descarregar al web de Medi Ambient.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*