14/11/2023

Comunicat de l’ACUP en relació amb la situació a Israel i Palestina

Les universitats públiques catalanes rebutgen l'ofensiva total i el bloqueig de l’ajuda humanitària que l’Estat d'Israel ha imposat a la Franja de Gaza, denuncien la situació creada per l'ocupació dels territoris palestins i donen suport a la comunitat acadèmica israeliana i palestina

Façana del rectorat de la URV

“Des del darrer comunicat de l’ACUP (Associació Catalana d’Universitats Públiques), que coincidia amb els primers dies del conflicte, les universitats públiques catalanes assistim, un mes després i amb gran dolor, a la tragèdia humanitària que ha generat. Per a les universitats, com a actors vinculats a la creació i transferència de coneixement, considerem que la vulneració de drets humans és un límit que no es pot ultrapassar en cap situació.

Per això, davant aquests fets enormement greus volem manifestar:

  • El nostre rebuig a l’ofensiva total i al bloqueig de l’ajuda humanitària que l’Estat d’Israel ha imposat a la Franja de Gaza, una acció criminal que ha provocat una greu catàstrofe humanitària contra la població palestina. Per això ens adherim a les demandes internacionals d’alto el foc immediat i incondicional. Els actes terroristes de Hamas en cap cas no poden justificar els crims posteriors de l’Estat d’Israel.
  • La nostra condemna als atacs comesos per l’organització Hamas el 7 d’octubre contra civils israelians, que inclouen l’assassinat, la mutilació i la presa d’ostatges. Demanem que de manera immediata es posin en llibertat els ostatges i considerem que els autors d’aquests atacs haurien de ser perseguits i jutjats per un tribunal competent.
  • El nostre suport a l’Organització de les Nacions Unides, que ha advocat insistentment pel compliment del dret internacional per part de tots els actors del conflicte, per la seva resolució pacífica i per la promoció d’acords de pau.
  • La nostra denúncia de la situació creada per dècades d’ocupació dels territoris palestins, milers de civils assassinats i molts més de ferits, i un bloqueig terrible sobre la Franja de Gaza, que ha portat Palestina i la seva població a una situació insostenible i desesperada. Durant les darreres setmanes, els atacs contra els palestins han arribat a objectius civils, com ara hospitals i escoles, i l’única universitat de Gaza ha estat destruïda.
  • La nostra crida a la comunitat internacional i, de manera especial, als estats membres de la Unió Europea perquè facin ús de la seva capacitat diplomàtica i d’influència internacional perquè les parts implicades en el conflicte cessin d’infringir el dret internacional humanitari.
  • El nostre rebuig a l’antisemitisme i la islamofòbia, de qualsevol mena i en qualsevol context.
  • El nostre suport a la comunitat acadèmica israeliana i palestina, amb el convenciment que les universitats i les institucions científiques en general som un espai de pau, cooperació i diversitat incompatibles amb la guerra o el terrorisme. Ens posem al seu servei per contribuir, en la mesura que sigui possible, a pal·liar els cruels efectes d’aquesta barbàrie”
Print Friendly, PDF & Email

1 comentari

  1. Barbara Berini |

    Moltes gràcies pel comunicat. Us animo també a portar a terme accions de pau més específiques i de durada en el temps que es puguin fer visibles des dels vostres altaveus.

Comenta

*