10/09/2018
Investigadors internacionals exposen els darrers avenços sobre tecnologia làser en un congrés a la URV
La versatilitat del làser fa que cada vegada tingui més aplicacions en àmbits com ara la cirurgia, la imatge i la recerca sobre nous materials
La versatilitat del làser fa que cada vegada tingui més aplicacions en àmbits com ara la cirurgia, la imatge i la recerca sobre nous materials
La URV acull per primera vegada a l’Estat espanyol la conferència internacional Advanced Laser Technologies en la seva 26a edició, des d’avui i fins divendres 14 de setembre. La conferència aplega 185 participants de més de vint països, dels quals 165 presenten comunicacions sobre els darrers avenços que s’han fet tant en recerca fonamental com en les aplicacions de la tecnologia làser. En tractar-se d’una eina basada en la llum que té molta versatilitat, “les aplicacions també són molt diverses, cada vegada més”, detalla Xavier Mateos, que és l’investigador de la URV responsable del programa del congrés.
El làser és una font de llum que utilitza l’emissió estimulada de radiació i es diferencia de les altres fonts de llum perquè concentra molta intensitat i energia. Això el fa apte perquè se’n desenvolupin aplicacions, per exemple, en l’àmbit de la medicina; la imatge; la recerca sobre materials avançats, i també té usos militars.
Entre les darreres novetats hi ha els avenços en els làsers d’alta potència i energia, que ha tractat l’investigador Luis Roso, del Centro de Láseres Pulsados (Salamanca), en la primera sessió plenària del congrés aquest matí. Aquest tipus de làsers s’utilitzen, per exemple, “accelerar partícules”, explica Mateos. Altres avenços que ha permès la tecnologia làser són la utilització de les fibres làser per a la cirurgia mínimament invasiva, i els làsers ultra ràpids que permeten fer intervencions quirúrgiques en un punt molt específic sense afectar les cèl·lules del voltant.
La conferència anual Advanced Laser Technologies va ser creada l’any 1992 per Alexander Prokhorov, Premi Nobel i membre de l’Acadèmica Russa de Ciències, institució impulsora de l’esdeveniment. En aquesta conferència hi participen també empreses del sector, que intercanvien informació amb els investigadors sobre els avenços fets en recerca. “Així comença la transferència -descriu Xavier Mateos -, mitjançant contractes o projectes, i evoluciona cap a la producció final comercialitzable”.
La URV és la institució organitzadora a nivell local de l’Advanced Laser Technologies ’18, que té lloc al campus Catalunya, Tarragona, fins divendres 14 de setembre.
Més notícies de: congrés