Notes de premsa 20/06/2024
Més de la meitat de les publicacions científiques de la URV són en col·laboració internacional
L'Informe d'Internacionalització s'ha presentat al Consell de Govern, que també ha aprovat destinar el romanent de 2023 a la renovació d'equipament docent i d'infraestructura científica entre d'altres actuacions
L'Informe d'Internacionalització s'ha presentat al Consell de Govern, que també ha aprovat destinar el romanent de 2023 a la renovació d'equipament docent i d'infraestructura científica entre d'altres actuacions
La recerca i la formació de la Universitat Rovira i Virgili es consolida a nivell internacional. En els cinc darrers anys destaca la dinàmica creixent tant pel que fa a la producció científica global de la URV indexada a Web of Science i Scopus com a la proporció de publicacions que es fan en col·laboració internacional. Així, l’any 2023, el 54% de les publicacions es van fer en col·laboració amb institucions de 99 països, tal i com s’ha explicat avui al Consell de Govern amb la presentació de l’Informe d’Internacionalització. Per grans regions, i segons el volum, destaquen les publicacions en què hi participen institucions de països de la Unió Europea (sobretot de França, Itàlia, Alemanya, Països Baixos i Portugal); de l’Àsia (la Xina, el Pakistan i l’Aràbia Saudita); el conjunt dels Estats Units i Canadà, i de la resta del món, per ordre de magnitud, hi ha el Regne Unit, Brasil i Austràlia.
També en recerca és destacable l’increment de la proporció de personal investigador contractat per la URV procedents d’altres països, del 27% de 2019 fins al 43% actual, i gairebé cinc de cada deu investigadors predoctorals en formació són de fora de l’Estat, proporció que es manté força estable els darrers anys.
En la formació es constata l’atractiu dels màsters i doctorats de la URV a escala internacional, ja que el 30% dels estudiants de màster i el 47% del doctorands són de fora de l’Estat espanyol. Una vintena dels 58 màsters universitaris s’imparteixen majoritàriament en anglès, i tres tenen el reconeixment Erasmus Mundus de la Unió Europea.
L‘Informe d’Internacionalització de 2023, que ha presentat el comissionat de Xarxes Internacionals Joan Miquel Canals, posa de relleu que el curs 2022-23 va ser el de major acollida d’estudiantat i personal de mobilitat entrant (provinent d’una altra universitat) dels darrers cinc anys. De fet, per primer cop en aquest lustre, el nombre d’estudiants que fan estades a la URV s’iguala amb els que fan mobilitats en altres universitats (469 i 467 persones, respectivament)
Pel que fa al personal docent i investigador i el personal tècnic, de gestió i administració i serveis de la URV, han fet estades 46 persones, mentre que han estat 69 els membres del personal d’altres universitats que han fet una mobilitat a la URV, bona part d’elles a través del programa híbrid intensiu de curta durada que va oferir la Universitat a través de l’Aliança Aurora, que també aporta el 10% de les mobilitats d’estudiants i que justament el 2023 va obtenir finançament per a la continuïtat de l’aliança.
La internacionalització de la Universitat també s’estén dins de la institució amb programes com ara el COIL (aprenentatge col·laboratiu internacional en línia), que se centra en l’aprenentatge de l’estudiant, que té una experiència internacional i de treball en equip que afavoreix el desenvolupament de les seves competència globals sense sortir de casa. L’any 2023 hi van participar 344 estudiants de la URV i 235 d’universitats sòcies a través d’onze assignatures amb deu docents de la Universitat.
A més a més, la URV té 29 projectes vigents de mobilitat i cooperació per valor de 8,7 milions d’euros per a la millora de la qualitat de l’ensenyament i l’aprenentatge adreçats a estudiants i personal de les universitats i per fomentar iniciatives conjuntes en l’àmbit de l’educació superior que permetin compartir, transferir i desplegar pràctiques innovadores a escala internacional.
Romanent per equipament docent i infraestructura científica
La Universitat ha liquidat el pressupost de 2023 amb un romanent genèric positiu de 4,2 milions d’euros, que preveu destinar a diferents actuacions. La major partida es destinarà a la renovació d’equipament docent, tal i com també es va fer l’any passat, així com també permetrà renovar infraestructura científica, retornar bestretes dels parcs científics, acomplir amb els compromisos de pressupost per als departaments i dotar el Pla estratègic de recerca i innovació.
A més a més, permetrà assumir el cost de l’energia, el lloguer d’espais per a la docència durant el temps que la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia estarà en obres el curs vinent, condicionar els CRAI perquè tinguin un millor equipament i accessibilitat per a persones amb diversitat funcional, organitzar les dues properes edicions de la Festa Major i costejar les actuacions que es sorgeixin dels estudiants en els pressupostos participatius, entre d’altres.
Així ho ha aprovat el Consell de Govern d’aquest 20 de juny, en què s’ha presentat l’auditoria favorable dels comptes anuals de 2023 que es proposaran al Consell Social.
Dos nous doctors honoris causa
Els membres del Consell de Govern també han aprovat aquest dijous 20 de juny el proper nomenament de dos nous doctors honoris causa: la jurista María Jesús Montoro i el psicòleg Mark P. Jensen. La primera va iniciar una línia de recerca en dret ambiental, amb aportacions molt rellevants, essent pionera a Catalunya i formant part del cercle dels primers iusambientalistes a Espanya. El segon és considerat una institució en l’estudi i tractament del dolor crònic a nivell internacional, ha contribuït a desenvolupar tractaments i eines de mesura per millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen dolor crònic.
A més a més, el Consell de Govern ha aprovat la participació de la URV com a membre col·laborador de l’Associació de la Plataforma Tecnològica Espanyola de CO2, l’adhesió a la Declaració de Barcelona sobre la informació de la recerca en obert i la creació de l’empresa Scandraw SL per a la digitalització arquitectònica utilitzant tecnologia avançada.
Oficina d’Igualtat i Compromís Social
Per últim, l’òrgan de govern de la Universitat també ha aprovat, entre d’altres qüestions, la modificació de l’estructura de l’Oficina de Compromís Social i la Unitat d’Igualtat, que s’integren en l’Oficina d’Igualtat i Compromís Social, amb la creació de subunitats especialitzades (Cultura i Relacions amb el Territori; Cooperació, APS i Voluntariat; Sostenibilitat i Medi Ambient; Unitat d’Igualtat, Diversitats i Benestar, i Gestió Administrativa).
Aquest canvi busca, a més de complir la LOSU, identificar clarament els àmbits d’actuació i fer una atenció personalitzada i un enfocament integral. Això implica la separació de l’àmbit d’esports (que s’integra a l’Oficina de l’Estudiant) i del de benestar i salut, així com la inclusió dels àmbits d’igualtat i diversitats juntament amb benestar.