05/10/2023
Defensada la primera tesi del programa doctoral interuniversitari en Treball Social
María del Pilar Viteri Vera ha presentat “Violència de gènere: diferències i similituds en les percepcions de dones i homes equatorians”
María del Pilar Viteri Vera ha presentat “Violència de gènere: diferències i similituds en les percepcions de dones i homes equatorians”
El treball va ser presentat per María del Pilar Viteri Vera, i dirigit per Eva Zafra Aparici i Claudia Maria Anleu Hernández (totes dues del DAFiTS, URV). El tribunal va estar constituït per Amalia Morales Villena (Universidad de Granada), Carmina Puig Cruells (Universitat Rovira i Virgili) i Araceli Muñoz Garcia (Universitat de Barcelona).
La recerca aborda una de les problemàtiques que més afecten actualment les dones (una de cada tres dones en el món serà víctima de violència física i sexual almenys una vegada en la seva vida, segons dades publicades per l’OMS en 2022). La recerca es va desenvolupar durant quatre anys en una de les províncies de l’Equador on major impacte té la violència de gènere.
Amb l’ús d’una metodologia mixta de recerca, l’autora explica -des d’un enfocament feminista- com les percepcions d’homes i dones estan marcades per l’existència d’una estructura de socialització basada en el patriarcat. El conèixer la percepció que tant homes com dones tenen sobre el tema resulta fonamental per a generar canvis que afavoreixin l’eliminació de rols i estereotips que el patriarcat tradicionalment inculca en la cultura equatoriana.
El programa de doctorat en Treball Social al qual aquesta tesi va estar adscrita està organitzat conjuntament per tres universitats: la Universidad de Múrcia (coordinadora del programa); la Universidad Pública de Navarra, i la Universitat Rovira i Virgili.
És important ressaltar que en tot l’Estat espanyol únicament existeixen dos programes de doctorat en Treball Social. Aquest programa té cinc anys de creació, recentment ha estat avaluat positivament per la ANECA i amb la defensa d’aquesta tesi mostra els seus primers fruits. Avui compta amb 33 doctorands/des, entre els i les quals onze són estudiants internacionals. Durant l’any 2024 es preveu que es llegeixi un mínim de dues tesis doctorals més.
A través d’aquest programa de doctorat es pretén impulsar la formació de docents, investigadors i professionals per aprofundir en les línies de recerca en desenvolupament i els debats en curs específics del camp del treball social. Al mateix temps, vol consolidar un coneixement crític d’una realitat que cal interpretar en la problemàtica actual a través d’aquesta disciplina acadèmica i professional internacionalment reconeguda.
El programa de doctorat, que pot dur-se a terme en tres anys, inclou diverses opcions formatives desenvolupades a les tres universitats esmentades. Les diferents línies de recerca relacionades amb el treball social que poden seleccionar els estudiants es vinculen als temes següents: treball social i serveis socials; vulnerabilitat, migracions i desenvolupament social; mediació i mètodes alternatius de resolució de conflictes; qüestions epistemològiques i ètiques en la intervenció en treball social i polítiques socials enfront de la pobresa i l’exclusió.