15/11/2022

Estudiants de la URV presenten els seus projectes audiovisuals a productores nacionals i internacionals

Els dos projectes tarragonins competiran contra centres universitaris europeus amb l'objectiu de captar l’interès de diferents productores audiovisuals en la Setmana del Talent Audiovisual

Un moment del rodatge de la docusèrie Nosotres.

El Pitching Audiovisual Universitat-Indústria és l’activitat central de la Setmana del Talent Audiovisual. La iniciativa, impulsada pel Clúster Audiovisual de Catalunya amb l’objectiu de connectar el talent emergent de les universitats amb la indústria per innovar i trobar nous formats, fa el salt internacional en la seva vuitena edició, i se celebra del 14 al 18 de novembre al CaixaForum de Barcelona. Aquest any, la URV s’hi presenta amb dues docusèries: Fet a Cat i Nosotres.

Aquestes dues docusèries competiran amb les produccions de 80 joves professionals de països com Estònia, Itàlia, Alemanya, República Txeca, Romania o Regne Unit. 50 projectes audiovisuals es presenten aquest any en format pitch –un format de presentació breu en què s’ofereix una visió general del producte– davant de 170 empreses i productores audiovisuals amb el propòsit de captar el seu interès i que els ajudin a tirar-los endavant. En total, han participat 36 centres universitaris en la convocatòria d’aquesta edició, gairebé el doble que en l’edició passada. Destaca la participació de nou centres universitaris europeus com la London Film School del Regne Unit o la FAMU International de la República Txeca. 

Fet a Cat i Nosotres, projectes audiovisuals de la URV seleccionats pel Pitching 

Els dos projectes audiovisuals de la Universitat Rovira i Virgili competiran a la categoria de no ficció. Els projectes estan formats per deu estudiants de la Universitat, tot i això, al Pitching només podran assistir dos representants de cada equip: Clàudia Armesto i Anna Lladó seran les portaveus per Fet a Cat i Elvira Chertó i Andrea Navarro per Nosotres.  

Fet a Cat, de les estudiants Clàudia Armesto, Sílvia de la Cruz, Raquel Jiménez, Anna Lladó i Marina Rubio, és una docusèrie sobre start-ups catalanes i els diversos problemes que presenten a l’hora de desenvolupar-se i créixer. El capítol pilot s’anomena “Behind the Box” i mostra el funcionament intern i el dia a dia d’una companyia dedicada al desenvolupament de The Blue Box un aparell biomèdic que detecta precoçment el càncer de mama a partir d’una mostra d’orina. “L’objectiu de la docusèrie és evidenciar tot el talent que tenim al territori, demostrar que no cal anar massa lluny per trobar enginy i propostes de qualitat que generin un impacte positiu a la societat”, afirma Marina Rubio.  

Frame del primer capítol de la docusèrie Fet a Cat: Behind The Box.

Nosotres és el projecte audiovisual de les estudiants Laia Barceló, Adriana Gheti, Victoria Pinto, Amanda Ramos, Andrea Navarro i Elvira Chertó que mostra sense filtres els efectes de la violència estructural en els membres del col·lectiu transsexual migrant, supervivents d’una doble discriminació. Està composta per tres capítols, i cada un d’ells compta amb una protagonista que explica la seva experiència davant diferents tipus de violència estructural. “La idea ens va sorgir quan vam adonar-nos que dins el moviment LTBIQ+, les persones migrants estaven força invisibilitzades, veient-se oprimides no només per la LGTBI fòbia, sinó també pel racisme”, detalla Elvira Chertó. 

Frame de Lissa, el segon capítol de la docusèrie Nosotres.

Totes les integrants d’ambdós projectes consideren que el Pitching és una gran oportunitat perquè les productores es fixin en els seus productes, obtinguin finançament i les puguin produir. Aquest, però, no són els seus únics objectius, sinó que afirmen que és un privilegi poder entrar en contacte amb la indústria audiovisual, donar-se a conèixer i descobrir com funcionar realment la indústria. 

Presència de productores internacionals 

A part d’empreses i productores catalanes de referència com Gestmusic, Diagonal TV, Minoria Absoluta, DeAPlaneta, Veranda, Brutal Media, Lavinia, YouPlanet, Broadcaster o Filmin, per primera vegada el Pitching Audiovisual comptarà amb una desena d’empreses internacionals que escoltaran i valoraran les propostes del talent universitari. Aquestes productores internacionals disposaran d’espais per coproduir amb les productores catalanes.  

Una d’elles és Blueprint Pictures, productora britànica responsable de produccions d’èxit com Un noi anomenat Nadal, Emma o El millor hotel exòtic del Marigold. Les pel·lícules i programes de televisió de Blueprint Pictures han estat nominades a 10 premis Oscar i n’han guanyat dos, així com 17 nominacions al BAFTA, de les quals n’ha guanyat sis. També seurà al Pitching Audiovisual Universitat-Indústria, entre d’altres, la francesa Aurora Films, especialitzada en coproduccions franceses i internacionals que ha produït més de 50 pel·lícules. 

Indústria audiovisual a Catalunya 

La indústria audiovisual viu un creixement exponencial a escala mundial i Catalunya compta amb un ecosistema audiovisual molt fort clau i estratègic en la dinamització econòmica. El sector ocupa 31.000 persones i disposa d’empreses que sumen una facturació de 6.700 milions d’euros, segons dades del 2021 del Departament d’Empresa i Treball. 

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*