04/03/2024
La URV commemora el 8M amb activitats que posen en relació la discriminació de les dones amb altres desigualtats
Les pioneres del Bloc Feminista de Tarragona rebran la Distinció Maria Antònia Ferrer aquest 8 de març
Les pioneres del Bloc Feminista de Tarragona rebran la Distinció Maria Antònia Ferrer aquest 8 de març
El concepte d’interseccionalitat serveix per explicar que no és possible entendre i enfrontar-se a un tipus de discriminació sense atendre la resta d’opressions i privilegis que poden experimentar les persones de manera simultània. Així, no és possible la defensa dels drets de les dones sense tenir en compte les desigualtats sòcio-econòmiques, per motiu de l’origen i color de la pell o d’edat, per exemple. Des d’aquesta perspectiva, que neix als anys 80 als Estats Units de la mà de dones negres feministes, s’organitza aquest any el Mes(+) per la igualtat 2024 a la URV, per commemorar el 8M, Dia Internacional de les Dones.
La Unitat d’Igualtat impulsa i aglutina les iniciatives de la comunitat universitària sota el lema “Teixint aliances des de la interseccionalitat i la lluita contra la discriminació”, que “ens anima a no deixar ningú enrere, a lluitar per la igualtat de totes les dones: les privilegiades i les menys privilegiades, les d’origens o ètnies diferents, les dones amb diversitat funcional o amb cossos no-normatius, les LGBTIQ, les joves i les grans. També a la Universitat”, explica Cilia Willem, directora de la Unitat d’Igualtat.
Més d’una desena d’activitats configuren la programació al voltant del 8M que té continuïtat durant tot el mes de març i fins al 12 d’abril l’abril.
Distinció M. Antònia Ferrer al Bloc Feminista
L’acte institucional serà el divendres 8 de març, a les 10:30 h a la sala de graus del campus Catalunya, amb el lliurament de la Distinció M. Antònia Ferrer i Bosch, que en aquesta ocasió s’atorga a les fundadores i pioneres del Bloc Feminista de Tarragona dels anys 70, que van atrevir-se a obrir camins inexistents per organitzar la lluita contra la manca de drets que patien les dones a la vegada que havien d’intentar passar desapercebudes per a la brigada político-social del règim franquista.
Amb la seva empenta van crear espais on les dones de la ciutat de Tarragona poguessin discutir sobre les discriminacions laborals (la divisió del treball en funció del sexe, els treballs vetats pel fet de ser dones i el salari desigual per a treballs iguals), les discriminacions en l’educació (les dones tenien menys hores d’ensenyament sobre cultura en pro d’ensenyances de la llar) i els drets i la salut sexual i reproductiva amb la creació de serveis d’assessorament sobre planificació familiar. A més a més, van situar les dones en l’espai públic i polític, reclamant el lloc que els pertocava.
Les aportacions científiques del professorat de la URV
Aquesta setmana tres investigadors de la URV presenten obres que contribueixen al coneixement de l’aportació de les dones en la lluita antifeixista, d’una banda, i a l’abordatge de la violència contra les dones des del sector sanitari, de l’altra. Així, avui 4 de març a les 12 h a la sala de graus del campus Catalunya es presenta el llibre Dones antifeixistes, de Júlia Cuadrat, investigadora predoctoral de la URV que amb aquesta recerca històrica posa rostre i veu a les dones catalanes antifeixistes i ajuda a entendre la contribució real i el rol que van tenir a la Guerra Civil Espanyola. El llibre forma part de la col·lecció Atenea, coeditada per Publicacions URV i Arola Editors, sota la direcció de Montserrat Duch, catedràtica d’Història Contemporània, que en farà la presentació.
El proper dijous 7 de març, Francesc Valls i Elisabet Torrubia, professors del Departament d’Infermeria de la Universitat, presentaran el llibre que han coordinat, La violencia contra las mujeres desde las ciencias de la salud, que recull l’aportació de 22 professionals de la Medicina, la Infermeria, la Salut Pública, la Psicologia, la Sociologia i l’Antropologia. Serà a les 18 h a l’Aula Magna del Campus Terres de l’Ebre. També el 7 de març es farà la taula rodona “Gènere i conflicte armat”, amb Raquel Vanyó, professora de Dret Internacional de la Universitat de València, i Belén Gallo, metgessa forense i jurista i professora de la URV, a les 15 h a la sala de graus del campus Catalunya.
Més activitats fins al 12 d’abril
Una de les activitats destacades és la intervenció de Marina Marroquí, experta en violència masclista, amb el monòleg Eso no es amor, a les 17:30 h del 12 de març a l’Aula Magna del campus Catalunya. L’autora del llibre que té el mateix títol reflexiona sobre la frustració i infelicitat que pot provocar el xoc entre els falsos mites de l’amor i la realitat, que, en casos extrems, pot derivar en violència de gènere.
A l’abril es projectarà la producció candidata als premis Goya com a millor documental, Hondarrak ¿Quién puede cuidar de un mundo en ruinas?, amb presentació a càrrec de la directora, Marta Gómez. Serà l’11 d’abril a la sala de graus del campus Catalunya. L’endemà, el 12 d’abril, la professora de la URV Barbara Biglia coordina el taller “Teatre coeducatiu pr a la sensibilització de les desigualtats de gènere: una eina d’intervenció i recerca”, de 10 a 18 h a la sala de juntes del mateix campus.
El programa també inclou activitats del col·lectiu universitari gitano, d’Esports URV, Iubilo URV i el CRAI, que posa a disposició de la comunitat universitària llibres, pel·lícules i material d’interès als diferents campus, així com una guia online amb els recursos més nous i rellevants.
El programa complet del Mes(+) per la igualtat es pot consultar al web de la Unitat d’Igualtat i també a l’Agenda URV.