15/05/2021
Diàlegs sobre (in)seguretat alimentària: precarització, risc i sostenibilitat al cinquè Col·loqui MARC
Aquesta edició del col·loqui organitzat pel Medical Anthropology Research Center de la URV ha aplegat virtualment més de cent persones procedents del món acadèmic, d'entitats socials, de l’activisme i de l’administració pública, totes elles especialistes en inseguretat alimentària
Aquesta edició del col·loqui organitzat pel Medical Anthropology Research Center de la URV ha aplegat virtualment més de cent persones procedents del món acadèmic, d'entitats socials, de l’activisme i de l’administració pública, totes elles especialistes en inseguretat alimentària
El col·loqui s’ha plantejat com un espai de debat per compartir experiències sobre les diverses formes d’inseguretat alimentària i per analitzar problemàtiques vinculades a l’accés als aliments, la toxicitat o la innocuïtat en la cadena alimentària i la sostenibilitat dels sistemes alimentaris.
A la sessió inaugural s’ha comptat amb la presentació de Montserrat Soronellas directora del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social i Ángel Martínez director del Medical Anthropology Research Center (MARC).
La conferència inaugural ha anat a càrrec de Patricia Aguirre del Instituto de Salud Colectiva d’Argentina. Amb la seva ponència va invitar a la reflexió sobre els punts crítics per a la seguretat alimentària a l’Àrea Metropolitana de Buenos Aires. Essent la capacitat de compra cada cop més precària, cada cop més població esdevé dependent de les polítiques públiques.
A més de la conferència inaugural, el Col·loqui s’ha organitzat en tres taules rodones, cadascuna d’elles amb sis presentacions i dues conferències. La primera taula va tractar sobre la precarització alimentària i les desigualtats socials i es van debatre temes controvertits, com les noves formes d’exclusió social vinculada amb la manca d’accés als aliments, la precartització alimentària, el dret a una alimentació adequada i la importància d’incorporar un enfocament global a l’anàlisi de l’alimentació, més enllà de l’assistencialisme. Hi van intervenir investigadores de les universitats del País Vasc (Amaia Inza) la Universitat d’Oviedo (Cecilia Diaz), la Universitat de Barcelona (Araceli Muñoz i Claudia Magaña) i la URV (Mabel Gracia); i representants de l’Observatori de la Creu Roja (Anna Sabaté) i l’Ajuntament de Barcelona (Patricio Hernández).
La segona taula es va centrar en la inseguretat alimentària i la seva relació amb la salut i el cos, i va comptar amb la participació de la metgessa Carme Valls, (representant del programa Dona, Salut i Qualitat de Vida, Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris); una investigadora de l’Observatori ODELA/ INSA (Dra. Cristina Larea), Ecologistes en Acció (Fernando Saz), l’Escola de Medicina, Pontificia Universitat Catòlica de Xile (Sandra Cortés), i investigadores de la UGR (Juan P. Arrébola) i la URV (Lina Casadó). Totes elles alertaven sobre l’elevada presència de diferents contaminants en els nostres cossos, ja fos per la seva presència en l’entorn o bé a través de l’alimentació.
Després d’aquesta taula els gairebé 100 assistents van escoltar la conferència que va fer el metge i catedràtic Nicolás Olea, que versava sobre la toxicitat alimentària dels plàstics i els desinfectants en temps de Covid-19, i les afectacions que aquests tenen en els nostres cossos i les afectacions en la salut, principalment els disruptors endocrins. Arrel de la pandèmia, la nostra exposició a compostos tòxics ha augmentat, i les regulacions per reduir-les han quedat aturades.
El col·loqui va comptar amb una conferència i una segona taula rodona sobre alimentació, salut i sostenibilitat. La conferència va anar a càrrec de Marta Guadalupe Rivera de la Càtedra d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris, UVic, i investigadora del CSIC, que va tractar sobre agricultura, alimentació i canvi climàtic. Rivera afirmava que tenim un sistema alimentari trencat, que no compleix les seves funcions de benestar social i ambiental. Va incidir en la manera en que ens està afectant el canvi climàtic i els desafiaments que cal afrontar si volem caminar cap a uns sistemes agroalimentaris mundials més sostenibles (apropament productor/consumidor, canvis de dieta, reduir ingesta de carn, entre altres).
Tot seguit es va realitzar la taula sobre salut, alimentació i sostenibilitat. Durant dues hores els ponents van donar a conèixer diferents experiències a barris, ciutats i pobles entorn la sostenibilitat alimentària, subratllant les dificultats i els reptes per aconseguir-la. Hi van intervenir dos investigadors de la UB (Jordi Gascón i Ana Moragues), tres entitats socials com Antígona processos participatius, Nutrició Sense Fronteres, la Fundació Espigoladors, una nutricionista que realitza tallers de cuina d’aprofitament (Mònica Chica) i un pagès (Gerard Batalla, Som lo que Sembrem). Van assenyalar els reptes en la transició cap a un sistema alimentari sostenible, des de diferents enfocaments, científics, de mercat, socials i agrícoles.
La clausura del Col·loqui va ser a carrer de Jesús Contreras, catedràtic emèrit d’Antropologia social de la UB, que va fer una conferència de clausura on va recollir les diverses aportacions de totes les presentacions de les dues jornades, incidint en les paradoxes de l’alimentació i de les polítiques i el mercat actuals.
El V Col·loqui MARC ha estat organitzat pel Centre de Recerca en Antropologia Mèdica de la URV amb la col·laboració del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social, la Facultat de Lletres, el Màster en Antropologia Mèdica i Salud Global (MasGlobal, URV, IMF-CSIC), el Doctorat en Antropologia i Comunicació (DAC, URV) i l’Observatori de l’Alimentació (ODELA -INSA, UB).