23/12/2015
Editat en anglès el llibre “La División Azul: sangre española en Rusia, 1941-1945”, de Xavier Moreno
Aquesta és la primera obra de la trilogia sobre la División Azul que ha fet el professor Xavier Moreno, i la publica en anglès Sussex Academic Press en col·laboració amb el Centre Cañada Blanch. La tercera obra, presentada enguany, se centra en l'estudi de la Legión Azul, el petit regiment que va quedar al front rus quan van retirar la División Azul
Aquesta és la primera obra de la trilogia sobre la División Azul que ha fet el professor Xavier Moreno, i la publica en anglès Sussex Academic Press en col·laboració amb el Centre Cañada Blanch. La tercera obra, presentada enguany, se centra en l'estudi de la Legión Azul, el petit regiment que va quedar al front rus quan van retirar la División Azul
Des de la seva aparició l’any 2004, “La División Azul: sangre española en Rusia, 1941-1945”, porta vuit edicions en paper i una en e-book. Xavier Moreno Julià (Barcelona, 1960), professor d’Història Contemporània de la URV, és considerat un dels màxims experts en l’estudi de la División Azul que Franco va enviar a Rússia per ajudar els alemanys durant la Segona Guerra Mundial. Ha dedicat vint anys de trajectòria professional al seu estudi, que ha plasmat en tres llibres.
La traducció a l’anglès del llibre, publicat per primera vegada fa onze anys per l’Editorial Crítica, ha dut dos anys de feina als traductors Ian i Margaret Stewart que, conjuntament amb l’autor, també l’han revisat inclòs el centenar de pàgines que ocupen els apèndixs, les estadístiques i les notes, així com els mapes, que configuren la història dels 4.500 homes que van formar la División Azul. El llibre, de 553 pàgines, l’ha prologat l’historiador Paul Preston, que dirigeix Cañada Blanch Centre de la Universitat de Londres.
Amb la seva publicació, l’editorial britànica Sussex Academic Press, amb seus a Toronto (Canadà), Brighton (Anglaterra) i Chicago (EUA), fa possible la seva difusió al món acadèmic i als lectors anglosaxons.
La “Legión Azul” clou la trilogia
En el tercer llibre de la trilogia, el més recent, publicat l’any passat, l’historiador s’ha dedicat a treballar un tema reduït i acotat, però significatiu. És “Legión Azul y Segunda Guerra Mundial. Hundimiento hispano-alemán en el frente del Este, 1943-1944″, publicada per Editorial Actas (Madrid). Narra la història d’un regiment, format per 2.200 homes, que va restar al front rus un cop repatriada la División Azul. Aquests soldats són els últims que hi havien arribat, el 1943. Fins ara es creia que es van quedar voluntàriament, però al llibre es demostra que el 85% d’ells van ser obligats a fer-ho, quan el front alemany ja es descomponia. L’Exèrcit Roig era molt superior, Leningrad és alliberat l’any 1944 i al III Reich li quedava poc més d’un any de vida. Les forces aliades van forçar el general Franco a retirar la División, sent ministre de l’Exèrcit Carlos Asensio, però Madrid, temerosa que Hitler s’irrités, va deixar-hi el contingent de la legió.
“És realment la història d’una fugida-diu l’investigador-. Finalment van ser repatriats, per acció del ministre espanyol d’Afers Estrangers, el general Francisco Gómez-Jordana, i el seu ambaixador a Berlín. Van morir-ne pocs, menys de cinquanta, precisament perquè van ser retirats a temps”. Les més de 800 pàgines de l’obra ofereixen, a més de la narració dels fets de la unitat i de l’entrellat diplomàtic que la va acompanyar, la de l’evolució de la guerra al front rus, així com el nom i les dades dels homes que la van configurar, juntament amb cartografia i gràfics diversos. El llibre s’ha presentat la primavera passada a la URV i a Tarragona.
Les relacions entre Hitler i Franco
La segona obra de la trilogia és de 2007, quan Xavier Moreno es va incorporar com a docent al Departament d’Història i Història de l’Art de la URV. “Hitler y Franco. Diplomacia en tiempos de guerra, 1936-1945“ (789 pàgines, Ed. Planeta), narra la història desconeguda de les relacions del Nacionalsocialisme i el Franquisme entre 1936, any en què va començar la guerra civil espanyola, i 1945, any del final de la Segona Guerra Mundial (SGM). Es tracta d’un treball minuciós, seguint una línia cronològica, que permet tenir una visió acurada de la participació alemanya en la guerra espanyola i de les relacions entre Alemanya i Espanya durant la SGM. El llibre constitueix un manual per als universitaris.
El nord-americà Stanley Payne, un dels historiadors hispanistes més prestigiosos internacionalment, considera el conjunt de l’obra del professor de la URV com la millor investigada, més extensa i millor contextualitzada de les que s’han escrit sobre la División Azul i la Legión Azul. Per dur-la a terme, Xavier Moreno ha investigat a arxius espanyols, alemanys, britànics i portuguesos. I per difondre-la, ha dissertat i publicat, a més de a Berlín i Londres, a universitats i centres d’Hongria, Polònia i Rússia.
Per l’historiador, membre del grup de recerca ISOCAC de la URV, aquesta llarga investigació ha constituït la seva segona etapa professional. La primera es va centrar en els treballs de la seva tesi, presentada l’any 2003 a la UB, “Falangismo y División Azul”, dirigida per Gabriel Cardona, i va ser Premi Extraordinari de Doctorat. Ara enceta la tercera. A partir del projecte d’investigació “Estados Unidos, Alemania, Gran Bretaña, Japón y sus relaciones con España durante la SGM y la primera postguerra 1939-1953”, que dirigeix el professor d’Història Contemporània de la URV Joan M. Thomàs, en el qual Xavier Moreno treballa el cas d’Alemanya, enfocarà la seva recerca a la biografia d’un membre de la diplomàcia alemanya que va exercir a Espanya durant la SGM.
Més notícies de: ISOCAC, publicacions