22/11/2017

El campus ebrenc acull la commemoració del dia internacional contra la violència de gènere

A l'acte s'hi ha lliurat la primera edició del premi del campus Terres de l'Ebre i l’Institut Català de les Dones, al millor treball de recerca de fi de grau amb perspectiva de gènere

Un moment de l'acte d'aquest matí celebrat a l'Aula Magna del campus Terres de l'Ebre.

La violència contra les dones no és un tema que només afecti  les dones sinó al conjunt de la societat i és responsabilitat seva aquesta xacra social que encara avui en dia és present en tots els àmbits de la vida quotidiana, tant en l’esfera domèstica i privada com en l’esfera pública (laboral, social, política,…). Aquest ha estat el tema central de la conferència “La violència de gènere és un tema de dones?” , pronunciada per Neus Oliveras, professora de Dret Constitucional del Departament de Dret Públic, en el marc de la V Jornada del Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència contra les Dones de la URV. “La violència contra les dones és la manifestació més extrema de la discriminació que pateixen les dones per ser dones i té a veure sobretot amb el control”, ha assenyalat Oliveras durant la seua conferència. Organitzada per l’Observatori per la Igualtat, és  la primera vegada que aquesta jornada es celebra al campus Terres de l’Ebre i ha comptat amb la col·laboració de l’Institut Català de les Dones. “Sabem que es pot eradicar la violència de gènere si es posen els mitjans i hi ha dos mètodes que funcionen: l’empoderament de les dones i implicar els homes en la lluita contra aquesta violència”, ha afirmat Inma Pastor, directora de l’Observatori per a la Igualtat de la URV.

La professora Neus Oliveras ha estat l’encarregada de pronunciar la conferència.

L’acte, que s’ha desenvolupat aquest migdia a l’Aula Magna, ha servit també per fer el lliurament de la primera edició del premi del campus ebrenc i l’Institut Català de les Dones al millor treball de recerca de fi de grau en perspectiva de gènere. El guanyador ha estat el treball “Factors psicosomàtics en relació a problemes de salut específics: el gènere com factor determinant en el seu desenvolupament, de l’estudiant del grau d’Infermeria, Elisabet Torrubia. L’estudi analitza com en malalties amb una major relació psicosomàtica, és a dir en què l’estat psicològic influeix en l’estat físic, com ara la fibromiàlgia o patologies de caràcter gastrointestinal, l’afectació és més gran en les dones que en els homes. L’objectiu d’aquest premi, que està valorat en 250 euros, és motivar l’alumnat a incloure en els seus treballs de recerca, sempre que es pugui, la perspectiva de gènere i així contribuir que la societat sigui més igualitària.

La guanyadora del premi, Elisabet Torrubia, ha fet una exposició del seu treball.

A la jornada hi ha assistit el vicerector d’Universitat i Societat de la URV, Jordi Tous; la directora de l’Observatori per a la Igualtat, Inma Pastor; la sotsdirectora del campus Terres de l’Ebre, Sara Romaguera; i la coordinadora de l’Institut Català de les Dones a l’Ebre, Carme Valls, que ha destacat la importància d’aquest premi fruit del conveni que es va signar el passat mes de juny entre l’ICD i la URV per a la convocatòria d’un Premi al millor Treball de Fi de Grau (TFG) per a recerques realitzades en temàtiques de gènere elaborades per estudiants de grau del campus de Terres de l’Ebre durant el curs 2016-2017. “L’objectiu d’aquest conveni és la col·laboració, en interès mutu, per la promoció i  la introducció de la perspectiva de gènere en el coneixement, per tal que es tinguin en compte i es visibilitzin les aportacions de les dones en tots els àmbits”, ha assenyalat Valls.

També s’ha llegit el manifest per l’eradicació de la violència contra les dones, una lectura que ha fet la professora d’Infermeria del campus ebrenc, Marisa Panisello.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*