25/10/2024

El Campus Terres de l’Ebre de la URV arriba als 885 alumnes, la xifra més alta de la seva història

L'acte d'inauguració del curs 2024/25 ha inclòs la presentació del llibre "Cent anys d'associacions de periodistes a l'Ebre", de Publicacions URV i el Col·legi de Periodistes

Maria Mestre, historiador i coautora del llibre ‘Cent anys de periodisme a les Terres de l’Ebre.

L’Aula Magna del Campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili (URV) a Tortosa ha acollit aquest dijous l’acte institucional d’inauguració del curs acadèmic 2024/25, en què s’han exposat xifres rècord de matriculacions, s’ha impartit una xerrada sobre els reptes dels mitjans de comunicació davant la intel·ligència artificial i s’ha presentat el llibre Cent anys d’associacions de periodistes a l’Ebre. L’acte ha tingut la presència del director del Campus Terres de l’Ebre, Xavier Farré; el degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros; el delegat del Govern de Terres de l’Ebre, Joan Castor Gonell, i l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan.

Xavier Farré ha aprofitat la seva intervenció per fer un balanç positiu de les xifres de matrícula: enguany el campus tindrà 885 alumnes (32 més que l’any passat) en els estudis d’Educació Primària, Educació Infantil, Administració i Direcció d’Empreses (ADE) i Infermeria, i en els dobles graus d’Educació Infantil i Primària i ADE i Màrqueting. La xifra és la més alta de la història des de la inauguració del campus l’any 2010. Pel que fa als alumnes de nou accés, el nombre d’estudiants s’ha mantingut estable: se n’han registrat 250, dos menys que curs 2023/24. Malgrat que el creixement és subtil, Xavier Farré ha destacat “l’evolució positiva dels darrers anys, que ha permès consolidar estudis i omplir les places dels sis ensenyaments que s’hi poden cursar”. El director del Campus Terres de l’Ebre de la URV també ha destacat les accions principals realitzades al llarg del curs 2023/24 i els reptes en els ensenyaments i projectes per al curs 2024/25.

D’esquerra a dreta, Jordi Jordan, Xavier Farré i Joan Castor.
Passat, present i futur del periodisme

L’acte inaugural ha comptat amb la intervenció del degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros, que ha impartit la conferència “El futur del periodisme davant la IA i la desinformació”. Morros ha analitzat com l’evolució constant de la tecnologia impacta en el periodisme, i ha posat èmfasi en la intel·ligència artificial (IA) com una eina potent que ja ha començat a transformar la professió, des de la producció de notícies fins al consum d’informació. La IA ofereix una gran oportunitat per analitzar i comprendre millor les dades, pot millorar el flux de treball i ajudar a oferir informació de manera més ràpida i precisa, però a la vegada la substitució de tasques humanes per l’automatització planteja interrogants sobre el futur del periodisme i el rol dels professionals del sector.

En acabar, la historiadora Maria Mestre i el periodista Josep Bayerri han presentat el llibre Cent anys d’associacions de periodistes a l’Ebre, editat per publicacions de la URV i coordinat des de la Demarcació de Terres de l’Ebre del Col·legi de Periodistes de Catalunya, sota la direcció del Campus Extens de la URV a Tortosa. Els dos autors del volum han fet un repàs a un segle de periodisme, des de la creació el 1924 de l’Associació de la Premsa de Tortosa, la primera entitat corporativa dels periodistes de la ciutat i la seva regió, fins a l’actualitat. El llibre aborda esdeveniments convulsos i moments històrics que han incidit en l’ecosistema comunicatiu els darrers cent anys, des de la Guerra Civil, passant pel franquisme, per la creació de l’anomenat Grup de Premsa i Ràdio de Tortosa i fins a la constitució de la Demarcació de Terres de l’Ebre del Col·legi de Periodistes de Catalunya l’any 2001, coincidint amb l’onada de reivindicació ebrenca generada per les protestes contra el Pla Hidrològic Nacional.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*