04/12/2024
El govern català concedeix la Creu de Sant Jordi a Eudald Carbonell
El professor emèrit de Prehistòria de la URV ha estat distingit per la “gran tasca científica i divulgativa”, sobretot el voltant de l’estudi del poblament antic a la península Ibèrica i la descoberta de l’Homo antecessor
El professor emèrit de Prehistòria de la URV ha estat distingit per la “gran tasca científica i divulgativa”, sobretot el voltant de l’estudi del poblament antic a la península Ibèrica i la descoberta de l’Homo antecessor
El Departament de Cultura del govern català ha anunciat aquest dimarts el nom de les deu persones i les deu entitats a les quals distingeix amb la Creu de Sant Jordi. Entre elles hi ha Eudald Carbonell, professor emèrit de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili. Carbonell ha estat distingit per la seva “gran tasca científica i divulgativa dintre del camp de l’arqueologia i la prehistòria”, especialment, segons el govern, per les seves aportacions al voltant de l’estudi del poblament antic de la península Ibèrica i la descoberta de l’Homo antecessor.
“Amb el cap i amb el cor.” Així és com assegura que rep la Creu de Sant Jordi Eudald Carbonell, molt content i agraït per un guardó “molt important” que, tal i com assegura, és un reconeixement a la seva tasca científica i de socialització de l’evolució humana i la prehistòria. Carbonell, que acaba de publicar el seu últim llibre, De la caverna al cosmos (Ara Llibres), va fer la lliçó inaugural del curs 2022/23 de la URV, en què va plantejar possibles escenaris de futur de l’espècie humana i en què va afirmar que treballar per una evolució responsable ha de ser un prioritat per als humans.
Eudald Carbonell i Roure (Ribes de Freser, 1953) és doctor en Geologia del Quaternari per la Universitat Pierre i Marie Curie, París VI (1986) i en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona. Va ser el primer director de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), centre adscrit a la URV i referent mundial en l’estudi de l’evolució humana, entre l’any 2004 i el 2015. Professor emèrit després de jubilar-se com a docent de la URV a finals de 2022, també és codirector del Proyecto Atapuerca i vicepresident de la Fundación Atapuerca.
Més notícies de: Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES)