16/10/2019
El llibre Som joves retrata tarragonins actius que demanen una ciutat més participativa
És fruit d'un estudi realitzat per la URV per encàrrec de l'Ajuntament de Tarragona, que ha culminat amb l'edició d'un llibre i un documental
És fruit d'un estudi realitzat per la URV per encàrrec de l'Ajuntament de Tarragona, que ha culminat amb l'edició d'un llibre i un documental
Els joves de Tarragona són més actius i organitzats de les mobilitzacions del 15-M però demanen una ciutat encara més participativa i accessible, i amb més espais per destinar a activitats d’oci i cultura a la ciutat. Així ho demostra l’estudi realitzat pel Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social de la URV encarregat per la Conselleria de Joventut de l’Ajuntament de Tarragona i que es va elaborat a partir de 32 entrevistes en profunditat a 16 homes i 16 dones d’entre 17 i 30 anys.
L’estudi «Som Joves», que aquest dimarts s’ha presentat ja en format de llibre, és una continuació de l’anàlisi sobre la joventut tarragonina que es va realitzar l’any 2006, anomenat en aquell moment «Sóc Jove». Coordinat per Montserrat Soronellas i elaborat per Maria Offenhenden, el treball actual recull els resultats de les entrevistes que han constatat que, el context després de les mobilitzacions del 15 de maig de 2011, va impulsar els joves a participar en l’auge dels moviments socials.
Els entrevistats desitgen una ciutat més participativa, activa, accessible i justa. Reclamen més suport a les activitats culturals i d’oci i una transformació de les vies de comunicació amb l’administració per poder dinamitzar el paper del jovent en la construcció col·lectiva de la ciutat. En termes generals consideren que Tarragona és una ciutat bonica i amb potencial, però també perceben que aquests valors es podrien aprofitar més, especialment pel que fa a l’oferta d’oci i cultura.
“Som Joves” és un estudi qualitatiu de l’acció col·lectiva de les persones joves a Tarragona que s’ha fet de manera paral·lela amb l’elaboració del documental “Crònica d’una joventut”, que ha realitzat Anna Fonoll. Aquesta suma d’investigacions (etnogràfica i visual) analitzen el paper del jovent en l’acció col·lectiva a la ciutat per conèixer com les persones joves s’agrupen per desenvolupar les seves inquietuds i es posicionen respecte a com pensen i allò que els interessa en l’entorn on viuen. Analitzant com, on i per què les persones joves participen en l’acció col·lectiva, examinem com es pensen a si mateixes i com voldrien ser. I, al mateix temps, com pensen la seva ciutat i com voldrien que fos. El documental retrata l’acció col·lectiva de les persones joves mitjançant les seves paraules i experiències, els seus espais sonors i les seves construccions iconogràfiques.
La presentació del vídeo i del documental s’ha fet aquest dimarts a la sala de Juntes del campus Catalunya amb la presència de les autores de l’estudi i del documental Maria Offenhenden i Anna Fonoll; de la coordinadora, la professora i investigadora del Grup d’Investigacions en Antropologia, Montserrat Soronellas, i l’investigador del mateix grup i professor emèrit de la Universitat, Oriol Romaní.