01/03/2017

El professor Joan Maria Thomàs publica una biografia crítica de José Antonio Primo de Rivera

José Antonio. Realidad y mito és el darrer llibre del professor Joan Maria Thomàs, investigador ICREA Acadèmia al Departament d’Història i Història de l’Art de la URV i membre del grup de recerca ISOCAC. Es tracta d’una biografia crítica del líder principal del feixisme espanyol José Antonio Primo de Rivera fundador de Falange Española

Joan Maria Thomàs, catedràtic d'Història Contemporània de la URV

José Antonio. Realidad y mito  (Barcelona, Debate/Penguin Random House, 2017) és una biografia crítica de José Antonio Primo de Rivera (1903-1936), qui va ser fundador de Falange Española, partit que durant la Segona República va ser un dels principals suports civils al cop d’estat del juliol de 1936. Fill del dictador Miguel Primo de Rivera, va ser afusellat a la presó d’Alacant el 20 de novembre de 1936. El règim franquista va confiscar la Falange per crear el seu partit únic i va generar un culte a la personalitat a José Antonio de grans proporcions, només inferior en grau al dedicat al propi Franco. El llibre de Joan Maria Thomàs, especialista de la història de Falange, aborda tant la biografia política del personatge com el seu ideari feixista i aquest culte, que va arribar a comparar-lo amb Jesucrist.

Ara i quan han passat poc més de  80 anys de la seva mort, Thomàs, publica aquesta biografia en què tracta de la seva personalitat, del seu pensament així com les seves accions polítiques, alhora que posa en qüestió el culte que se li va oferir. L’historiador parla del líder feixista que vol implantar i estar al capdavant d’aquest règim a Espanya. Ha donat visió acadèmica del personatge, que, segons l’autor, creia tenir la fórmula que salvaria Espanya de la revolució comunista.

En aquest llibre es parla de la seva família, la seva formació i dels seus inicis en la política, així de com la seva primera presa de contacte amb la literatura. Thomàs tracta de la seva trajectòria, des que va crear la falange fins a la seva execució a la presó d’Alacant i també aborda el seu ideari en el qual s’hi veuen influències del feixisme italià i d’altres de pensadors de l’època. Thomàs el defineix com una persona seriosa i rigorosa i intel·ligent i culte i tanca la biografia  parlant d’aquesta exageració en la mitificació i culte del personatge de part del franquisme.

El llibre s’ha presentat aquest dimarts al Col·legi de Periodistes de Barcelona en un acte en el qual hi han pres part també l’autor Jordi Gracia, assagista, i el periodista Pere Rusiñol.

Un expert en feixisme i franquisme

Joan Maria Thomàs és investigador ICREA Acadèmia i professor titular acreditat com a catedràtic d’Història Contemporània a la URV. Porta a terme la seva recerca a través del grup consolidat Ideologies i Societat a la Catalunya Contemporània (ISOCAC) i és membre dels consells editorials de diferents publicacions i pertany a d’associacions històriques d’arreu del món. Les seves principals línies d’investigació són el feixisme, el franquisme, la Guerra Civil, les relacions d’EUA amb Espanya durant Guerra Civil espanyola, la història dels Estats Units i el comerç de materials estratègics amb l’Alemanya nazi des d’Europa i Àsia, la Segona Guerra Mundial i la primera postguerra.

Entre altres reconeixements ha rebut la Medalla Narcís Monturiol (2015) que distingeix reconeix el mèrit científic i tecnològic de persones i entitats que han contribuït de manera destacada al desenvolupament de la ciència i la tecnologia a Catalunya.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*