22/04/2022
En marxa el nou laboratori de biomecànica de la URV
L'equipament posa a l'abast dels estudiants de Fisioteràpia i d'Enginyeria Biomèdica les noves eines d'anàlisi biomecànic
L'equipament posa a l'abast dels estudiants de Fisioteràpia i d'Enginyeria Biomèdica les noves eines d'anàlisi biomecànic
Aquest dijous s’ha inaugurat el laboratori de biomecànica que permetrà als estudiants dels graus de Fisioteràpia i d’Enginyeria Biomèdica fer pràctiques relacionades amb l’anàlisi del moviment humà. L’equipament, que està ubicat a la Unitat Docent de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, a l’hospital Sant Joan de Reus, i a més de les assignatures pràctiques, també és útil per als estudiants que estan fent els treballs de fi de grau, de fi de màster i tesis doctorals, ja que podran recollir dades dels voluntaris dels estudis.
El laboratori compta amb dos sensors inercials per als estudis de cinemàtica i una plataforma de forces i un electromiògraf de superfície per als estudis de cinètica. Amb els sensors inercials es pot avaluar la velocitat i l’acceleració d’una persona i, per tant, conèixer la durada de la fase de recolzament, oscil·lació, longitud del cicle i freqüència.
La plataforma de forces permet conèixer la força de reacció del terra, que és l’oposada que fa una persona quan contacta amb el terra, mentre que amb l’electromiògraf de superfície es pot enregistrar l’activitat elèctrica muscular, a través de la qual es pot saber quan es contrau un múscul, la seva duració i la intensitat relativa. A més a més, seguint protocols concrets també es pot avaluar la fatiga muscular.
Aquests equipaments seran útils especialment per als estudiants que fan les pràctiques de les assignatures Biomecànica I del grau en Enginyeria Biomecànica i Biomecànica Clínica i Física per a fisioterapeutes i biomecànica del grau en Fisioteràpia, impartides pels professors Iris Miralles, Gisela Cisa i Biel Arilla.
En aquest moment ja s’estan duent a terme treballs d’investigació en fisioteràpia al laboratori: “Fatiga muscular i angle del calcani en la dansa clàssica“ tutoritzat per Iris Miralles i Gisela Cisa, que avaluen l’activació muscular dels músculs de la cama mitjançant la posició de relevé; “Activació de la musculatura glútia per millorar l’estabilitat de turmell: assaig clínic controlat”, tutoritzat per Cristina Adillón i Biel Arilla, que avalua l’activació muscular dels músculs principals de la cama en el salt després d’enfortir els glutis.
També s’està duent a terme la tesi doctoral de Gisela Cisa, dirigida per Sonia Monterde, titulada “Eficàcia de l’eina de vibració focal localitzada en la biomecànica del membre inferior”, que avalua l’activitat muscular dels músculs principals de la cama en el salt després de l’aplicació de vibració focal durant la carrera, mentre que els treballs de fi de grau del grau en Enginyeria Biomecànica començaran el curs vinent.
La inauguració del laboratori va tenir lloc ahir a la tarda, amb la lliçó inaugural d’Albert Ferrando, traumatòleg de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus i professor del Departament de Medicina i Cirurgia de la Universitat, i amb la presentació del Premi Dr. Rodrigo Miralles de l’edició 2020: “Estudi de la correlació entre les lesions de l’aparell flexor de la mà i un desequilibri de la musculatura dels dits de la mà en escaladors/es amateurs“, a càrrec de Gemma Argilaga i Marta Clares, fisioterapeutes titulades per la URV.