11/12/2017 Entrevista
Coen de Graaf, doctor en Química Teòrica i membre del grup de recerca de Química Quàntica de la URV
“Investiguem una manera de descompondre l’aigua sense consumir electricitat, utilitzant la llum solar”
Coen de Graaf és doctor en Química Teòrica i membre del grup de recerca en Química Quàntica. Investiga com es pot descompondre l’aigua amb llum solar per fer servir l’hidrogen com a font d’energia
Els combustibles fòssils mouen el món, i un dels grans reptes de la ciència és trobar fonts energètiques més barates i eficient
Quina és actualment la seva recerca?
Investigo com es pot descompondre l’aigua amb llum solar per fer servir l’hidrogen com a font d’energia. L’hidrogen és un element molt abundant i el podem fer servir per generar energia. En el nostre grup estem investigant una manera de descompondre l’aigua sense fer electricitat, utilitzant la llum solar, que és una font d’energia molt abundant, inesgotable i de fàcil accés.
I quin és el mètode que s’utilitza ara?
L’electròlisi, el mètode utilitzat des del segle XIX per fer la descomposició, no és eficient perquè requereix aplicar molta electricitat. Ara, fent simulacions a l’ordinador, investiguem les reaccions que provoca la llum solar en determinades molècules de metalls de transició, com el ferro o el ruteni.
Què es necessita per descompondre l’aigua?
Necessitem electrons lliures. A l’electricitat n’hi ha però a la llum solar no. Hem comprovat que irradiant certes molècules de metalls de transició amb llum solar es generen electrons lliures que estan durant un cert temps disponibles per atacar l’aigua. Això funciona amb complexos de ruteni però no amb complexos de ferro perquè la reacció és massa ràpida i l’electró torna a metall molt aviat i no hi ha temps per res. Fent proves i canvis en l’estructura molecular, la recerca vol allargar el temps de disponibilitat dels electrons. D’aquesta manera, en entrar en contacte amb l’aigua la podran descompondre.
Així el repte és aconseguir fer amb el ferro el mateix que amb el ruteni?
Efectivament, això és el que volem aconseguir, ja que el ferro és molt més barat. Ens queda molt i hi ha molta gent investigant aquest tema però si aconseguim descompondre l’aigua per generar hidrogen fem un pas endavant molt gran cap a un futur més sostenible en què podrem generar energia nosaltres mateixos.
L’aigua, energia inesgotable:
Com s’obté energia de l’hidrogen?
Més notícies de: Talent URV, TalentURV