18/01/2017

Estudiants d’Educació Primària del campus ebrenc col·laboren en projectes de cooperatives productives escolars

Ho fan a l'escola les Eres de Rasquera i Sant Salvador de Godall, i es busca promoure conductes de col·laboració entre els alumnes de primària i donar eines als futurs docents que es formen a la universitat

Alumnes de l'escola Les Eres de Rasquera amb un estudiant universitari, venent els objectes fabricats.

El Departament de Pedagogia de la URV s’ha involucrat d’una manera directa en la creació i coordinació de dos projectes de Cooperativa Productiva Escolar (COPROES), en dos escoles rurals de les Terres de l’Ebre: Les Eres de Rasquera i Sant Salvador de Godall. En el cas de Rasquera, és el segon curs consecutiu que la URV participa en aquest projecte que forma part del Programa Emprendre en la Meva Escola (EME), impulsat per la Fundació del Món Rural.

“Aquestes escoles no donaven l’abast a l’hora de planificar i desenvolupar les reunions i activitats de la cooperativa escolar i el que hem fet des del campus Terres de l’Ebre de la URV és aportar estudiants que els donin suport al mateix temps que aprenen”, explica Míriam Segura, professora del Departament. Així, quatre alumnes del grau d’Educació Primària del campus ebrenc, a través del projecte d’aprenentatge servei de la URV, desenvolupen tasques setmanals a l’escola de Rasquera i dos més a l’escola de Godall. “Són alumnes de segon curs i aquest és el seu primer contacte directe amb escolars i docents”, apunta Segura. Les seues funcions són les de planificar les reunions amb els alumnes del centre, des de P-3 fins a Cicle Superior, establir, en col·laboració amb ells, quin seran els productes que s’elaboraran per vendre a les fires locals i a quins preus, i coordinar els tallers per fabricar-los. Es tracta de competències que els estudiants de la URV treballen en les assignatures d’Ensenyament i Aprenentatge de les Matemàtiques i Ensenyament i Aprenentatge de l’Expressió Visual i Plàstica.

El curs passat, els alumnes del col·legi de Rasquera van elaborar marcs de fotos, posa-notes i imants de fang, posa-llapis, clauers i espelmes aromàtiques, entre altres, que van vendre per Sant Jordi i a la Fira de Rasquera.

Alumnes de l'escola de Godall, treballant amb una estudiant universitària..
Alumnes de l’escola Sant Salvador de Godall, treballant amb una estudiant universitària.

L’objectiu del projecte de cooperativa escolar COPROES és difondre la cultura emprenedora entre els xiquets i xiquetes, així com conductes i actituds de col·laboració, coordinació  i responsabilitat, i donar-los també eines per superar conflictes i resoldre problemes.  En el cas dels estudiants de magisteri de la URV és la seua primera presa de contacte amb l’escola real, amb alumnes i docents actius, i el seu dia a dia. Des de la URV es busca ampliar aquesta col·laboració a d’altres escoles del territori, ja que hi ha més estudiants interessats que no pas oferta existent.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*