23/12/2024
Una seixantena d’estudiants participen en la primera Hackató Robotech a Tarragona
El repte de l'esdeveniment ha estat dissenyar sistemes robòtics innovadors aplicats a la neteja de residus a les platges. La proposta vencedora per la seva innovació tecnològica ha estat pel projecte ‘PS’, que aprofita les torres de tecnologia 5G ja existents al litoral català per controlar una flota de robots equipats amb GPS

El repte de l'esdeveniment ha estat dissenyar sistemes robòtics innovadors aplicats a la neteja de residus a les platges. La proposta vencedora per la seva innovació tecnològica ha estat pel projecte ‘PS’, que aprofita les torres de tecnologia 5G ja existents al litoral català per controlar una flota de robots equipats amb GPS
El CRAI del Campus Sescelades de la Universitat Rovira i Virgili ha acollit durant dos dies la Hackató Robotech, que té per objectiu dissenyar sistemes robòtics innovadors per aplicar-los a la neteja de residus a les platges i en què han participat al voltant de seixanta estudiants de la URV. Dijous al matí es va donar el tret de sortida d’un esdeveniment, que s’ha allargat fins divendres a la tarda. Ha estat impulsada en el marc de l’Àrea Digital Camp de Tarragona i promoguda per la Universitat Rovira i Virgili (URV), s’inscriu en el projecte Àrees Digitals, una iniciativa de disseminació i promoció territorial de les Tecnologies Digitals Avançades (TDA) que impulsa la Generalitat de Catalunya, a través de la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball i amb el suport de Mobile World Capital Barcelona (MWCapital) i i2CAT, per, entre d’altres, fomentar i complementar la formació en multi tecnologia del talent local i propulsar iniciatives que puguin impulsar l’emprenedoria en aquest àmbit.
La hackató compta també amb la col·laboració d’entitats del territori com el Clúster TIC Catalunya Sud i l’Associació d’Empreses Químiques de Tarragona (AEQT), i institucions com la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Tarragona i l’Ajuntament de Reus, també socis locals de l’Àrea Digital Camp de Tarragona.

La Hackató Robotech ha reunit professionals i experts en robòtica i sostenibilitat, així com a una seixantena d’estudiants de diferents àmbits del coneixement. El punt de partida del desafiament ha estat l’anàlisi de dues de les màquines de neteja utilitzades actualment a les platges de Tarragona: la BeachTech Sweepy Hydro, utilitzada a la platja de la Pineda, a Vila-seca, i la UNICORN Thronos 1.0, a la platja del Miracle de Tarragona. Ambdues màquines destaquen per la seva versatilitat, però presenten oportunitats de millora en aspectes com l’autonomia i la sostenibilitat. En aquet context, la hackató s’ha plantejat com un espai per generar noves idees i solucions, amb l’objectiu d’optimitzar l’eficàcia d’aquesta tasca mitjançant l’aplicació de tecnologies digitals avançades, com la fabricació avançada, la robòtica o la intel·ligència artificial.

Els resultats han estat avaluats per un jurat especialitzat després d’una ronda de presentació per part dels sis equips, que va tenir lloc a primera hora de la tarda del divendres, després de més de 14 hores de feina. Els experts, que han valorat les propostes en funció de tres categories de premis, han atorgat el reconeixement a la innovació tecnològica a la proposta ‘PS’, que aprofita les torres de tecnologia 5G ja existents al litoral català per controlar una flota de robots equipats amb GPS. El premi a la sostenibilitat ha estat ex-aequo per a les propostes ‘TARRRAGO’ i ‘4erres’ i, finalment, el guardó al millor prototip funcional per al projecte ‘CODEWALKER’.
Dos dies de feina en grup per trobar solucions innovadores
Durant dos dies han treballat en equip per trobar solucions innovadores per netejar les platges de residus, posant el focus de manera especial en la recol·lecció de pèl·lets i incorporant tecnologies avançades per tractar microplàstics i microresidus. Aquesta hackató té com a objectiu dissenyar sistemes robòtics que millorin l’eficiència i sostenibilitat en la gestió mediambiental costanera amb un enfocament en autonomia i automatització per reduir la intervenció humana en les tasques de neteja. Es tenen també en compte l’eficiència i sostenibilitat energètica promovent l’ús de bateries elèctriques o energia solar. Després de dos dies de treball, els projectes es presenten divendres a la tarda i un jurat expert decidirà els projectes guanyadors.
Una de les participants, Khady Yade, estudiant de segon del grau d’Enginyeria Informàtica, explica que la Hackató Robotech és una manera amena i propera a la realitat d’aprendre i desenvolupar els coneixements adquirits. “També coneixem gent d’altres cursos i graus, amb els quals podem compartir experiències”, apunta Yade, segons la qual la possibilitat de contribuir a resoldre una problemàtica de gran actualitat com és la contaminació de les platges “és una motivació afegida”. Khady Yade forma part de Code URV, un col·lectiu d’estudiants de la URV, apassionats per la tecnologia i la informàtica, que organitzen activitats per ampliar els coneixements i crear espais per compartir i desenvolupar habilitats.

A Miguel Robledo, de quart d’Enginyeria Informàtica, també l’atrau el fet d’enfrontar-se a una problemàtica real que li permet complementar els coneixements adquirits a l’aula. El treball en equip, conscient que en l’àmbit professional serà clau, també és una de les motivacions de l’activitat per a Robledo, al qual les habilitats que pugui experimentar al voltant de la intel·ligència artificial i els sensors li seran, assegura, de gran utilitat.
La primera jornada de la Hackató Robotech va comptar amb la presència de Josep Pallarès, rector de la Universitat Rovira i Virgili; Xavier Flores, coordinador del projecte Àrees Digitals de la Secretaria de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya; Tomeu Sabater, head of the Tech Lab de Mobile World Capital Barcelona; Rosa Paradell, directora del departament d’Estratègia i Innovació al Sector Públic d’i2CAT, i Sergi Novo, Gerent del Clúster TIC Catalunya Sud.

A més dd’acollir la hackató, durant aquests dos dies la URV han estat l’escenari d’exposició d’algunes experiències de ‘Recorda el Futur’, la mostra de MWCapital que, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, apropa a la ciutadania alguns dels continguts presentats al MWC Barcelona 2024. Les experiències immersives han proposat un viatge en el temps on descobrir que els grans avenços de l’ahir són els pilars de les revolucions del demà.
En concret, els visitants ha pogut participat de l’experiència “Viatjar del passat al futur de la indústria tecnològica”, una experiència visual i sonora que ha mostrat com les quatre grans revolucions industrials han impactat no només en la indústria, sinó també en les nostres vides diàries, humanitzant la tecnologia i tot allò que l’envolta. L’altra experiència ha estat “Conduir cap al futur” en què els visitants han pogut pujar al cotxe que representa el futur de la sostenibilitat en automoció i posar-se al volant d’un Hispano Suiza Carmen Boulogne, un supercotxe de 1.114 cavalls de potència i 100% elèctric, conduint pel mític circuit de Montjuïc en una experiència immersiva hiperrealista.