09/07/2018

Estudiants de grau i doctorands participen al Fòrum de Joves per la Mediterrània amb gent de 20 països

Han treballat en idees de projectes per a l'ocupació juvenil, la igualtat de gènere i el desenvolupament sostenible durant quatre dies

Los jóvenes integrantes del grupo de trabajo sobre desarrollo sostenible en el Foro de Jóvenes por la Mediterránea.

Sis estudiants de grau i doctorands de la URV han participat des de divendres 6 i fins avui 9 de juliol al Fòrum de Joves per la Mediterrània, de la Unió per la Mediterrània, que per primera vegada convoca a joves de 20 països per compartir idees innovadores per desenvolupar projectes de cooperació regional. Els 45 nois i noies seleccionats són representants d’organitzacions i plataformes, entre les quals hi ha la URV, que han treballat en projectes que la Unió per la Mediterrània avaluarà per implementar les que siguin viables. En concret, han fet propostes sobre ocupació juvenil, empoderament de les dones i igualtat de gènere, i canvi climàtic i desenvolupament sostenible.

L’objectiu d’aquest fòrum és fomentar el diàleg intercultural entre les dues ribes de la Mediterrània i crear espais per construir projectes conjunts. Durant els quatre dies de durada ha proporcionat als participants coneixements sobre com desenvolupar un projecte de cooperació regional, des del seu concepte fins a la seva implementació.

Daphne Jumilla està a punt de fer el quart curs del doble grau de Bioquímica i Biotecnologia. És una de les estudiants de la URV que va decidir presentar-se a la convocatòria per formar part del fòrum per l’oportunitat que suposava “participar en un esdeveniment amb gent de tants països, que t’ajuden a veure els temes des d’altres perspectives”. El seu grup de treball, el d’ocupació juvenil, va proposar un instrument que permet als joves materialitzar les idees que tenen, a través d’una plataforma digital, amb formació d’experts i mentors. Marouane Laabbas, estudiant del doble grau de Dret i Relacions Laborals, va apuntar-se en aquest grup pel vincle del tema amb els seus estudis. Explica que en cas que la Unió per la Mediterrània seleccioni el projecte, “podrem participar en el disseny per a la seva implementació”.

Anna Sánchez és doctorand al grup de recerca Laboratori d’Aplicacions de la Tecnologia a l’Educació. També va voler formar part del fòrum i, més concretament, ha treballat amb el grup de canvi climàtic i sostenibilitat. “Proposem una plataforma que connecta les empreses amb la societat i ONG perquè cada agent introdueixi la problemàtica que vol resoldre i trobin la solució de manera col·laborativa”. En aquest sentit, explica que han involucrat la Universitat en la proposta pel seu rol en la investigació i innovació de productes, ja que seria un agent que pot ajudar en la resolució de demandes socials a través de la transferència.

Els 45 joves han comptat amb la guia de tres experts en cadascun dels àmbits temàtics, que dissabte van presentar els reptes més importants. Així, el professor de la URV Santiago Castellà va parlar-los sobre el canvi climàtic i el desenvolupament sostenible; Nour Salameh, doctorand de la URV i actualment treballant en el programa de Gènere de l’Institut Europeu de la Mediterrània, va centrar el tema de la igualtat de gènere; i Heike Ruettgers, de l’European Investment Bank, va centrar el debat en l’ocupació juvenil.

Un moment de la presentació de les idees de cooperació sobre igualtat de gènere durant el Fòrum de Joves per la Mediterrània.

El grup que ha treballat en l’empoderament de les dones ha estat el primer dels tres a presentar el seu projecte, centrat en l’educació, aquest matí del 9 de juliol. Un cop fetes públiques les idees, ara és el torn de la Unió per la Mediterrània, que integren els 28 països de la Unió Europea i 13 països del sud i l’est de la Mediterrània, de valorar el nivell d’aplicabilitat de les propostes, i de les organitzacions de les que provenen els joves de continuar amb la feina feta durant el fòrum.

L’esdeveniment, organitzat per la Unió per la Meditaerrània i l’Ajuntament de Tarragona, ha comptat amb la col·laboració de la Càtedra Tarragona Smart Mediterranean City.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*