09/06/2015

Eudald Carbonell deixa la direcció de l’IPHES i torna a la docència a la URV

The Institute of Human Paleoecology and Social Evolution is conducting an international search for a new director after Eudald Carbonell announced that he was standing down in order to spend more time carrying out research in Africa. He will also return to teaching as a professor at the URV and will continue to play a key role in the Atapuerca Foundation

Ricart, Zapater, Carbonell i Rovira
D'esquerra a dreta, Josep Manel Ricart, Francisco Zapater, Eudald Carbonell i Lluís Rovira, durant la roda de premsa celebrada dimarts 9 de juny a l'IPHES

Eudald Carbonell va presentar fa uns dies la seva renúncia al patronat de la Fundació IPHES, decisió que va ser acceptada en la reunió celebrada el passat 21 de maig. El patronat està  format per membres de la Generalitat de Catalunya, la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i l’Ajuntament d’aquesta ciutat.

Precisament, representants de les tres institucions han comparegut dimarts 9 de juny juntament amb Eudald Carbonell a la roda de premsa celebrada a la seu de l’IPHES, al campus Sescelades de la URV. Hi han pres part Lluís Rovira, director de la Institució CERCA; Josep Manel Ricart, vicerectorat de Política Científica i de Recerca de la URV, i Francisco Zapater, conseller de Relacions Ciutadanes i Universitats de l’Ajuntament de Tarragona.

En la seva intervenció, Eudald Carbonell ha manifestat: “Tal com ho vaig comentar quan es va crear l’IPHES vaig dir que estaria 10 anys com a director per tirar endavant aquest projecte, una fita que s’ha assolit plenament”. I ha afegit: “Aquest temps ja ha passat i ara és moment d’obrir pas a la continuïtat de gent més jove”.

La Institució CERCA (Centre de Recerca de Catalunya), per delegació del Patronat de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) convocarà oficialment el 10 de juny una plaça de director d’aquest institut per renúncia de l’actual, l’arqueòleg Eudald Carbonell, que ha estat al capdavant d’aquest centre de recerca des de la seva creació el desembre de 2004. L’elecció entre els candidats que es presentin anirà a càrrec del comitè científic extern de l’IPHES i podria prendre possessió del seu càrrec a l’octubre.

Eudald Carbonell ha destacat que en només una dècada , “l’IPHES està plenament consolidat i assolit una qualitat científica de nivell internacional, amb un índex de publicacions d’impacte molt important i amb un visibilitat publica rellevant”. Davant d’aquesta situació, “ara és moment –ha insistit- de donar pas a la gent jove, que aporti noves idees i que donin un altre tipus d’impuls a l’estructura”.

Eudald Carbonell ha tingut paraules d’agraïment pels patrons de l’IPHES, “sense els quals aquest projecte no hagués estat possible”, ha remarcat. També ha destacat el paper que va jugar el President de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol, ja que la idea de crear aquest institut va sorgir durant un sopar a casa seva, i el consell Andreu Mas-Colell ho va dur a la pràctica.

També s’ha referit al projecte SUMA (d’integració de centres de recerca), impulsat pel govern català, “perquè donarà massa crítica a la investigació científica”. Hi prenen part l’ICAC (Institut Català d’Arqueologia Clàssica), l’ICRPC (Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural) i l’IPHES. Tampoc s’ha oblidat dels seus col·laboradors, que ha qualificat de ser el motor real de l’institut, en un context de relacions personals abocades al projecte científic. “Sempre han estat lleials a aquest projecte”, ha dit.

Sobre els mitjans de comunicació, ha subratllat el seu valor com aliats dels projectes científics, perquè sense aquesta implicació les activitats de l’IPHES no haguessin tingut l’abast social de que gaudeixen. Respecte a la universitat a la qual pertany, la Rovira i Virgili de Tarragona, ha assegurat que malgrat el que s’afirma sobre el sistema universitari en general, aquesta institució “ha facilitat l’aprenentatge a molts joves i els ha permès incrementar la consciència de les societats on vivim”.

Eritrea i tesis de màster

Ara Eudald Carbonell obra una nova etapa en la qual es dedicarà sobretot a la recerca, potenciant els projectes d’investigació de l’IPHES a l’Àfrica, com el que desenvolupen al jaciment Engel-ela (Buia, Eritrea) juntament amb l’investigador ICREA, també d’aquest institut, Bienvenido Martínez-Navarro.

A més, s’incorporarà com a professor a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, de la qual n’és catedràtic de Prehistòria des del 1999. Impartirà els crèdits de Prehistòria general i, a més, dirigirà tesis del Màster Erasmus Mundus en Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana, que oferta la mateixa universitat.

Una altra de les seves activitats es focalitza a la Fundación Atapuerca, d’on és el director general i, a més, exerceix com a codirector del Projecte de recerca sobre els jaciments d’Atapuerca (Burgos).

Tossuderia i cohesió

El director de la Institució CERCA, Lluís Rovira, ha agraït la tossuderia d’Eudald Carbonell per tirar endavant l’IPHES, “que ha fet que avui estiguem aquí portant la seva disciplina científica a dalt de tot. A més, ha cohesionat un important grup de recerca”, ha declarat. Alhora ha remarcat el fet que l’equip de l’IPHES hagi demostrat que des de l’àmbit de les humanitats també es poden publicar articles d’impacte i en les millors revistes del món.

El vicerector de Política Científica i de Recerca de la URV, Josep Manel Ricart, ha felicitat a Eudald Carbonell i al seu equip “perquè l’IPHES fa 10 anys no existia, ha anant creixent fins on s’ha pogut amb l’arribada de la crisi, però la productivitat i la qualitat sí que continuen incrementant-se”. Al mateix temps ha indicat: “L’IPHES és un institut modèlic que a més de publicar articles científics ha socialitzat aquest coneixement, i tot això ho ha fet lligat a la docència, impartint un grau, així com un màster i un doctorat que són Erasmus Mundus i que recentment també han obtingut una distinció de l’AQU Catalunya per la seva qualitat”.

Una dècada prodigiosa

Per la seva part, Francisco Zapater, ha qualificat de “prodigiosa” aquesta primera dècada d’IPHES amb Eudald Carbonell al capdavant. Ha assegurat que “aquest institut ha estat una de les fites més entranyables del màster de quatre anys que he fet com a regidor a l’Ajuntament de Tarragona”.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*