06/06/2023

Experts internacionals aborden el paper del dret per combatre la crisi de la biodiversitat

La URV acull la vuitena edició del Tarragona International Environmental Law Colloquium amb una vintena d'experts i expertes d'arreu del món

Ponents i organitzadors de la vuitena edició del Tarragona International Environmental Law Colloquium (TIEC)

El campus Catalunya ha tornat a acollir el Tarragona International Environmental Law Colloquium (TIEC), un esdeveniment anual que té com a objectiu oferir als investigadors i investigadores un espai on presentar i debatre les recerques i treballs en curs. Aquest any, la jornada ha girat al voltant de les perspectives jurídiques per lluitar contra la crisi de la biodiversitat. El col·loqui ha estat organitzat pel Centre d’Estudis de Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT) i per l’Associació d’Alumnes i Ex-Alumnes de Dret Ambiental de Tarragona. 

La Universitat ha rebut ponents de diferents parts del món, des d’Anglaterra, passant pels Estats Units, i arribant fins a la Xina. Les ponències més destacables han estat les d’Iyan Offor, Avi Brisman i Maria Marquès. Offor, doctor en dret animal i ambiental global de la Universitat de Birmingham, ha exposat com el gir constitucional dels estudis de dret ambiental podrien millorar les respostes a la crisi de biodiversitat que pateix la Terra actualment. Aquest canvi de perspectiva implicaria observar el món no només des d’un enfocament basat en el punt de vista humà, sinó en totes les espècies que habiten el planeta. 

Avi Brisman, Saba Pipia, Isidoro de Bortoli i
Avi Brisman, Saba Pipia, Isidoro de Bortoli i Aloia López en un dels debats

Per la seva banda, Brisman, professor de l’Eastern Kentucky University i autor de diversos llibres, s’ha centrat a assenyalar com les representacions culturals de la naturalesa contribueixen a la pèrdua de la biodiversitat. A tall d’exemple, ha afirmat que el canvi climàtic no s’ha d’entendre com a les pel·lícules típiques dels westerns o les clàssiques de superherois, on hi ha un únic heroi que salva al món, sinó que s’ha d’entendre com a les de Marvel, on el que existeix és un equip d’herois.

Maria Marquès, professora de dret penal i criminal a la URV, s’ha enfocat a manifestar els reptes legals existents per aconseguir una regulació que comprengui un enfocament ecocèntric i biocèntric. Aquests dos conceptes entenen l’Estat com un lloc on es reconeix la naturalesa com un subjecte, on tots els éssers que la conformen tenen valor més enllà de la seva relació amb els humans. 

Maria Marquès, professora de la URV, i Teresa Fajardo, professora de la Universitat de Granada

D’aquesta manera, la Universitat Rovira i Virgili ha tornat a esdevenir un espai de debat i divulgació. Aquesta vegada per reduir l’impacte del canvi climàtic i preservar la vida al planeta tal com la coneixem. Els experts han subratllat la importància d’establir marcs legals i reguladors efectius que promoguin la conservació i protecció de la biodiversitat de la Terra. S’ha destacat la necessitat d’enfortir els instruments jurídics existents i desenvolupar noves normatives que abordin els reptes emergents en la conservació de la biodiversitat.

A més a més, s’ha emfatitzat la importància de la cooperació internacional i l’adopció d’enfocaments multidisciplinaris per a fer front a aquesta crisi global. El desafiament que suposa aquesta problemàtica requereix un enfocament integral i transversal, coordinat entre els diferents actors: des dels legisladors i els governs, fins a la comunitat científica i la societat civil. Només a través d’aquesta unió d’esforços efectiva i un compromís col·lectiu es podrà garantir un futur sostenible per a les generacions futures.  

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*