14/02/2018
Encarnació Ricart: “Muntar una facultat des de zero feia il·lusió”
Una exposició al CRAI del campus Catalunya recull la història de la Facultat de Ciències Jurídiques que aquest curs celebra 25 anys
Una exposició al CRAI del campus Catalunya recull la història de la Facultat de Ciències Jurídiques que aquest curs celebra 25 anys
L’exposició 25 anys de la Facultat de Ciències Jurídiques és una retrospectiva de la història del centre a través de notícies publicades als mitjans, documents bibliogràfics i d’activitats acadèmiques i orles des que va llicenciar-se la primera promoció. Fins al 25 de maig es pot veure al vestíbul del CRAI del campus Catalunya, després que s’inaugurés ahir.
Entre el professorat que va assistir a l’acte que commemora els 25 anys del centre hi havia docents que són a la facultat des de l’inici, com Encarnació Ricart, que recorda que “muntar una facultat des de zero era un projecte que feia il·lusió”. Explica que “vam voler fugir de ser una facultat de segona; aspiràvem a l’excel·lència en recerca i en docència”. De fet, així es reflecteix en alguns titulars de diari: “Dret crea el seu doctorat amb dos anys d’existència”. Per això Ricart destaca com a fita important l’assoliment dels primers projectes competitius a finals dels 90.
La facultat va començar amb “la incertesa de la ubicació provisional”, a l’Antiga Audiència de la plaça del Pallol, rememora Àngels Galiana, alumna de la primera promoció i actualment professora de Filosofia del Dret. De fet, alguns titulars de diari ho ressalten: “La Facultat de Dret, gairebé convertida en una sala de cinema”. I és que “no teníem ni lloc per escriure -recorda Galiana- i havíem de desplaçar-nos a l’altra punta de la ciutat per anar a la biblioteca”. Malgrat això, “els records són bons sobretot per la proximitat dels professors”, com ara Miquel Caminal, que “ens va fer la primera classe i vam escollir-lo de padrí de la primera promoció”.
El degà de la facultat, Antoni Pigrau, repassa el que per a ell han estat els moments clau del centre: des de la primera promoció d’estudiants l’any 96, el trasllat de les classes al campus Catalunya, que va permetre “agrupar els estudiants dispersos en diferents edificis”, la incorporació de Treball Social, “que ens aporta un perfil d’estudiants compromesos”, fins a l’activació l’any 2006 dels màsters oficials com es coneixen avui. Pigrau també destaca “el lligam de la facultat amb l’entorn” a través de les cinc càtedres i la transversalitat dels àmbits de recerca: dret ambiental, gènere, habitatge, dret local o immigració.
L’exposició, que s’ha fet amb el suport de l’hemeroteca del CRAI, és només una de les activitats commemoratives dels 25 anys que el centre fa durant aquest curs 2017-18. Es preveu una segona exposició específica sobre la recerca a la facultat, s’està duent a terme un cicle de conferències i un de cinema i es recuperarà la Jurídicogresca el proper 19 d’abril.