17/01/2023
La Facultat d’Enologia presenta els nous vins de la collita 2022
Les novetats són un blanc aromàtic i un negre monovarietal Ull de Llebre
Les novetats són un blanc aromàtic i un negre monovarietal Ull de Llebre
La Facultat d’Enologia de la URV ja té els nous vins de la collita de 2022, fruit d’un any complicat però d’una verema profitosa: “La sequera va propiciar que el raïm fos molt sa, encara que va madurar de pressa” i va caler avançar el període de verema, explica el director del celler experimental de Mas dels Frares, Fernando Zamora.
El portafoli del celler de la Universitat Rovira i Virgili compta amb un total de sis vins: el vi blanc, el vi negre jove, el vi negre de criança, el vi escumós, el brut Wintour i el Reserva del Rector.
Les novetats d’aquesta temporada són el vi blanc, el negre jove, que s’embotellarà properament, i també un vi experimental fora de mercat que anomenen “vi ibèric”.
El vi blanc aquest any s’ha fermentat amb Moscatell d’Alexandria, Moscatell de Frontignan, Xarel·lo i Chardonnay, que el fan molt aromàtic. El producte es va embotellar al desembre juntament amb els estudiants.
El vi negre jove URV és monovarietal Ull de Llebre elaborat mitjançant maceració carbònica. La novetat és que aquest any no se li ha afegit Garnatxa ni Merlot, perquè ha assolit la maduresa correcta.
El criança URV és un cupatge de Cabernet Sauvignon, Merlot i Garnatxa.
Trobem també el vi escumós, que és un cupatge de Xarel·lo, Macabeu, Parellada i Chardonnay, amb un envelliment de dos anys.
El vi Brut Wintour, que elaboren els estudiants del Màster Internacional en Innovació en Enoturisme és un rosat que barreja els mostos de la varietat blanca Macabeu en un 75% i de la varietat negra Ull de Llebre.
De l’edició limitada del vi Reserva del Rector, dedicat a l’exrector Lluís Arola i presentat el 2021, en queden només 60 ampolles. És una barreja de Cabernet Sauvignon i Garnatxa.
Aquest any també s’ha embotellat el vi ibèric, que elaboren de manera experimental la Facultat d’Enologia amb col·laboració amb el grup de recerca Gresepia del Departament d’Història i Història de l’Art. És un vi fresc i rústic elaborat tal i com teòricament ho feien els ibers fa més de 3000 anys, es a dir sense sulfits i sense inoculació de llevats. El raïm es trepitja amb els peus i s’elabora en àmfores.
A excepció dels vins experimentals o elaborats per a activitats concretes, la resta es poden adquirir al mateix Mas dels Frares i a la vinateria Vins i Licors Jové de Tarragona.
Una eina per a l’aprenentatge
El celler i els camps experimentals del Mas dels Frares, que es troben al terme de Constantí, són una eina essencial per a la docència i experimentació de l’enologia a la Universitat. Els estudiants de la Facultat d’Enologia hi fan treball de camp i posen en pràctica els coneixements de viticultura i vinificació. Així, en la verema, que va començar a principis d’agost de 2022, van incorporar-s’hi els estudiants de segon de grau, de màster i de doctorat en començar el període lectiu. En acabat, van participar en el processament i obtenció del most al celler.