23/03/2023
Federico Adan és el nou director del Departament de Dret Privat, Processal i Financer
Es proposa explorar noves línies de recerca que englobin les àrees del departament, augmentar sinèrgies amb els agents del territori, fer més visible les activitats del professorat, una nova distribució de la càrrega docent i l'optimització dels recursos
Es proposa explorar noves línies de recerca que englobin les àrees del departament, augmentar sinèrgies amb els agents del territori, fer més visible les activitats del professorat, una nova distribució de la càrrega docent i l'optimització dels recursos
Federico Adan és el nou director del Departament de Dret Privat amb els vots favorables de 23 dels 30 vots emesos del Consell de Departament en les eleccions del 6 de març. Agafa així el relleu d’Àngel Urquizu i l’acompanyarà el professor Esteve Bosch com a secretari del departament.
Federico Adan és llicenciat en Dret per la Universitat de Navarra i doctor en Dret per la Universitat Rovira i Virgili. També ha realitzat una titulació de postgrau com a especialista universitari en resolució extrajudicial de conflictes mitjançant l’arbitratge. Ha dut a terme sis estades d’investigació a la Università degli studi di Bologna i una a la Universitat Autònoma de Barcelona. Va ser magistrat suplent de l’Audiència Provincial de Tarragona fins a l’any 2022. Actualment és catedràtic de Dret Processal de la URV i director de l’Escola de Pràctica Jurídica de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Tarragona. Adan és autor de més de vuitanta articles jurídics publicats en revistes especialistes, 11 monografies, i diferents capítols en llibres de temàtica jurídica. També ha estat director i codirector de diferents obres jurídiques i és director de la Revista jurídica dels drets dels consumidors i usuaris.
Entre 2009 i 2011 Adan va ser el Degà de la Facultat de Ciències Jurídiques de la Universitat, i entre el 2009 i el 2013 va ser director del Màster d’accés a l’advocacia organitzat per la Universitat Rovira i Virgili i els Il·lustres Col·legis d’Advocats de Tarragona, Reus i Tortosa. L’any 2016 va ser el coordinador de Formació de l’àrea de litigació del despatx d’Advocats Garrigues. Des de l’any 2012 i fins a l’actualitat és el coordinador del mòdul de Dret Processal del Màster d’accés a l’advocacia. Actualment, és membre del Tribunal Arbitral de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Tarragona i àrbitre del Tribunal arbitral de Consum, de l’Agència Catalana de Consum de la Generalitat de Catalunya.
Adan ha rebut diversos premis al llarg de tota la seva trajectòria, entre ells destaquen el Premi Feixo Carrera, el Premi Melchor Almagro i el Premi Ferrer Eguizábal.
Per al mandat al capdavant del Departament de Dret Privat, Processal i Financer, Adan es proposa aconseguir un òptim dimensionament dels recursos humans del Departament, amb una especial preocupació en la consolidació del professor docent en formació, la promoció del professorat d’acord amb els seus mèrits acadèmics i l’assoliment d’una nova distribució de la càrrega docent.
En l’àmbit de la recerca, s’ha marcat quatre objectius: la recerca de noves línies d’investigació que englobin temàtiques que resultin d’interès per les diferents àrees de coneixement del departament; augmentar la visibilitat de la producció científica dels membres del Departament; assolir un compromís del professorat –contracte programa- per publicar anualment, a efectes de facilitar l’obtenció dels sexennis, i augmentar les sinèrgies entre el Departament i els agents socials i econòmics del territori.
En l’àmbit de la gestió, el punt central de l’actuació del nou equip directiu del Departament se centrarà en dos aspectes: l’optimització dels recursos personals i materials i realitzar actuacions encaminades a la difusió de l’activitat dels membres del Departament que permetin una major visualització. En relació als recursos personals, es poroposa obtenir la plantilla adequada en funció de la feina i necessitats de gestió. En relació als recursos materials, mantenir, per una banda, la distribució equitativa dels recursos entre les diferents àrees de coneixement, i , per l’altra banda obtenir noves fonts de finançament que permetin l’augment de partides pressupostàries.