08/03/2023
La professora Inma Pastor rep la Distinció Maria Antònia Ferrer 2023 per l’impuls de les polítiques d’igualtat a la Universitat
Pastor ha agraït el compromís polític de les primeres professores que van situar en l'agenda de la URV la consecució de la igualtat entre dones i homes i van establir els fonaments per a la reducció de la bretxa de gènere
Pastor ha agraït el compromís polític de les primeres professores que van situar en l'agenda de la URV la consecució de la igualtat entre dones i homes i van establir els fonaments per a la reducció de la bretxa de gènere
La Universitat Rovira i Virgili atorga cada any la Distinció Maria Antònia Ferrer i Bosch amb motiu del 8 de març, el Dia Internacional de les Dones. És un reconeixement a les persones i col·lectius que treballen per afavorir la igualtat entre homes i dones, que aquest 2023 ha estat atorgat a Inma Pastor, professora de Sociologia de la URV que va coordinar l’elaboració del primer informe sobre les desigualtats existents entre homes i dones a la Universitat, l’any 2005, i el primer Pla d’Igualtat de la URV, pioner a les universitats espanyoles, i que va dirigir l’Observatori de la Igualtat, posteriorment Unitat d’Igualtat, des de la seva creació l’any 2007 fins al juny de 2022.
La distinció que ha rebut aquest 8 de març s’ha convertit així en un reconeixement a la seva aportació a la Universitat, des que va posar de manifest la bretxa existent i l’impuls del primer Pla d’Igualtat quan encara no s’havia aprovat la Llei d’Igualtat, que obliga a totes les universitats a disposar d’un pla que redreci les desigualtats existents entre homes i dones. Els membres del jurat de la Distinció van decidir atorgar el guardó per unanimitat a Inma Pastor, que ha centrat bona part de la seva recerca i de la seva gestió en la visiblització de les desigualtats entre homes i dones en tots els àmbits, i especialment a l’àmbit científic.
Marina Subirats, catedràtica de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, referent de les polítiques d’igualtat a nivell acadèmic i polític, ha estat l’encarregada de la ponència que ha precedit el lliurament del guardó aquest migdia. Subirats, que va ser professora de Pastor, ha ressaltat dues qüestions de la carrera de la guardonada. D’una banda, “el valor de fer una carrera universitària brillant i construir una família alhora, cosa que per a mi i moltes dones de la meva generació no va ser possible”. De l’altra, la creació de l’Observatori de la Igualtat de la URV, en uns anys en què “era molt complicat tirar endavant organismes com aquests a les universitats per la banalització que se’n feia malgrat la necessitat que hi havia i perquè no hi havia precedents i implicava enfrontar-se a una situació que calia pensar de cap i de nou”.
El compromís polític de les primeres professores
Durant la seva intervenció en l’acte, Inma Pastor ha ressaltat precisament el compromís polític de les primeres professores de la URV, que integraven el grup de recerca GREC, i que van situar la consecució de la igualtat d’oportunitats entre homes i dones en l’agenda de la Universitat. “Van ser elles les que van posar els fonaments i l’equip rectoral del moment: Lluís Arola i Joan Zaragoza amb l’impuls de la diagnosi; Francesc Xavier Grau i Montserrat Duch i Encarnació Ricart, amb la creació de l’Observatori i l’elaboració del primer i el segon pla d’igualtat”.
I després, amb Josep Anton Ferrrer i Jordi Tous i amb Maria José FIgueras i Laura Roman, “vam fer passes endavant amb mesures com ara la inclusió d’indicadors de presència de dones en l’avaluació dels grups de recerca”. També ha agraït la feina dels sindicats, les unitats i el personal de la Universitat que ha donat suport a les iniciatives: “Sempre he trobat persones receptives disposades a treballar per millorar la situació de les dones i incorporar la variable gènere en totes les polítiques”, ha assegurat.
Malgrat els assoliments, la llista de fites a aconseguir “continuarà sent llarga perquè la discriminació de gènere es dona per assumida en massa àmbits, l’hem convertit en quotidianitat”, ha apuntat el rector, Josep Pallarès, en el seu discurs. D’aquí la importància d’un dia com avui per recordar que encara cal assolir la plena igualtat amb els homes”, ha senyalat Cilia Willem, directora de la Unitat d’Igualtat, en referència a la celebració del 8M.
Els reptes del feminisme i per a la igualtat a la Universitat
Si bé a la URV “la bretxa de gènere s’està suavitzant, sobretot en l’accés i en la permanència – ha analitzat Pastor en el vídeo que s’ha projectat en l’acte- encara tenim el repte de millorar la situació de les dones en les posicions més elevades”. A més d’un segon objectiu: “Incorporar la perspectiva de gènere a totes les assignatures, que es tingui en compte la realitat de les dones de manera diferenciada a la dels homes i explicar les causes d’aquesta desigualtat”.
De fet, algunes de les seves aportacions com a professora i al capdavant de l’Observatori han estat en aquestes dues línies: l’estudi de les desigualtats i l’impuls de continguts docents. Així, va cocoordinar el primer Mòdul Jean Monnet de la URV (una iniciativa d’aprenentatge de la Unió Europea) sobre integració europea i gènere, la xarxa internacional G-NET, amb finançament europeu, per integrar la docència en qüestions de gènere a les universitats, i va coordinar l’elaboració de plans d’igualtat en 22 universitats per l’enfortiment del lideratge femení a les institucions d’educació superior a través del projecte de cooperació Equality, també finançat per la UE.
Per a Marina Subirats, però, el major repte que han d’afrontar les universitats és “la cultura androcèntrica” d’aquestes institucions. És el repte “més complex de tots perquè implica una revisió a fons de la cultura acadèmica”, ha valorat. Aquesta visió entronca amb els dos reptes que Inma Pastor apunta que té el feminisme, en el document audiovisual: fer front “als discursos misogins alimentats per postures polítiques i grups d’homes que intenten plantejar que són víctimes de les polítiques d’igualtat” i “l’execució de les polítiques d’igualtat que parteixin de diagnòstics correctes de la desigualtat, la qual cosa implica la mesura de la variable sexe per identificar bé quins són els problemes i les causes”.
Inma Pastor ha tancat el seu discurs d’agraïment recordant la lluita de totes les dones: “Aconseguir un càrrec no és només fruit del nostre talent i esforç, sinó que és també perquè moltes dones ens han obert el camí. És per la llibertat de totes les dones del món que cal continuar treballant”.
Més notícies de: Distinció M. Antònia Ferrer, reconeixements