06/06/2024
Investigadors i investigadores del Departament d’Estudis de Comunicació aborden el cinema i l’estudi de les narratives i els imaginaris del món rural
El projecte de recerca Ruralim participa al IX Congrés Internacional de l’AE-IC amb dues ponències
El projecte de recerca Ruralim participa al IX Congrés Internacional de l’AE-IC amb dues ponències
El projecte de recerca Ruralim del Departament d’Estudis de Comunicació de la URV va participar al IX Congreso de la Asociación Española de Investigación en Comunicación (AE-IC) “Comunicación e Innovación Sostenible” que va tenir lloc del 28 al 31 de maig a la Universitat de Murcia. Enric Castelló, Anna Fonoll-Tassier i Nahir Jiménez-Rojas, membres de l’equip del projecte, van presentar ponències en les quals van explicar els resultats de les seves investigacions.
D’una banda, Fonoll i Jiménez van presentar el seu treball “Roles de género en el cine rural español más reciente. Un análisis de Alcarrás y As bestas”. En aquesta recerca ofereixen una lectura en profunditat de dues de les pel·lícules més influents i exitoses en els últims anys que presenten les seves trames en un entorn rural a Catalunya i Galícia, respectivament. El seu estudi se centra en l’avaluació dels rols femenins i masculins en ambdós films.
Per a les investigadores, en aquestes peces les dones “són representades com subjectes complexos amb les seves pròpies experiències i expectatives, mentre que la majoria de personatges masculins pateixen una sort de crisi de masculinitat hegemònica. No obstant, tot i proposar determinades estratègies de representació que apunten a una lleu evolució i tensió quant a rols de gènere i el concepte tradicional de família, també es detecten continuïtats que perpetuen l’imaginari patriarcal”.
D’altra banda, l’investigador Enric Castelló, que lidera el projecte, va presentar la ponència “En las fronteras del construccionismo social: observando sus límites en el estudio de las narrativas e imaginarios del rural”. En aquest text, disponible a les actes del congrés, l’autor proposa un gir en l’abordatge d’objectes d’estudi de la comunicació social en base als seus avenços en l’àmbit de l’estudi de les ruralitats.
En aquest sentit, per a Castelló, en el context de crisi climàtica i ambiental, els estudis de la comunicació social requereixen prendre una aproximació més pragmàtica i posthumana, en la qual tinguin cabuda agències més-que-humanes. La seva proposta vol advertir de la necessitat d’un moviment ontoespitemològic que doni resposta a la denominada era de l’Antropocè. “No estem sols. L’estudi de les ruralitats no es pot abordar exclusivament des d’una mirada antropocèntrica. Necessitem noves eines que vagin més enllà del discurs o del relat convencionals”, afegeix Castelló.
La participació en aquest fòrum internacional de recerca en comunicació va servir per intercanviar amb altres grups de recerca que estan treballant en àmbits afins a Ruralim, així com per establir vincles que puguin fructificar en futures col·laboracions amb universitats i centres d’investigació.
Per a més informació podeu consultar la pàgina web del projecte.