28/10/2024

Un de cada deu investigadors permanents de la URV, entre els més influents del món

La Universitat d’Stanford actualitza, amb dades de 2023, el llistat d'investigadors més rellevants del món. La URV hi figura com la segona universitat de l’Estat espanyol i de Catalunya amb un índex més alt d’investigadors influents respecte el personal docent i investigador permanent

La quantitat de cites amb què compta un article és un indicador de l’impacte que una determinada recerca té en la comunitat científica. Les persones que treballen fent recerca es basen en estudis previs per avançar en les seves pròpies investigacions, que a la vegada serviran perquè nous professionals construeixin coneixement. Tenint en compte el nombre de citacions que acumulen els investigadors es pot determinar l’impacte de la seva recerca i la seva influència en la comunitat científica. Precisament d’això tracta la base de dades dels investigadors més rellevants, elaborada a partir d’indicadors de citació estandarditzats, que publica la Universitat d’Stanford. En aquesta hi figuren 57 investigadors de la URV, que representen el 10% del personal docent i investigador permanent que hi treballa. La Universitat Rovira i Virgili se situa com la segona de l’Estat espanyol i de Catalunya amb un índex més elevat d’investigadors influents respecte el personal docent i investigador permanent de la Universitat.

L’informe inclou una doble anàlisi: d’una banda té en compte l’activitat del darrer any —és a dir, les citacions rebudes el 2023— i, de l’altra, dades de tota la carrera acadèmica, incloent-hi també les de l’any passat. En el primer cas, de 223.152 investigadors inclosos, 42 són de la URV; en el segon, n’hi ha 42 d’entre 217.097. Si tenim en compte la relació entre el nombre d’investigadors que figuren al rànquing i la quantitat de personal docent i investigador (PDI) permanent, la Universitat és la segona de l’Estat espanyol amb un índex més elevat d’investigadors influents, millorant les xifres de l’informe anterior, en què era la tercera. Si es valora només l’impacte de la recerca del 2023, la URV és la tercera universitat catalana i de l’Estat espanyol amb una ràtio d’investigadors influents per PDI permanent més elevada.

En total, 57 investigadors de la URV apareixen als rànquings i, d’aquests, 27 s’inclouen tant en el llistat d’investigadors influents en l’últim any com en el còmput de tota la carrera. Destaquen en presència d’investigadors influents entre el personal investigador permanent el Departament de Química Física i Inorgànica, el de Química Analítica i Química Orgànica, el d’Enginyeria Electrònica, Elèctrica i Automàtica i el de Ciències Mèdiques Bàsiques. Tenint en compte l’edat del personal investigador, s’observa una petita desviació entre les dues llistes. Mentre la mitjana d’edat dels investigadors de la URV més influents el darrer any se situa en 55,5 anys, aquesta s’enfila fins els 60 anys en els investigadors més influents quan es té en compte tota la seva carrera.

Detall del Personal Docent i Investigador de la URV que figura als rànquings.

Si es té en compte l’impacte de la recerca en l’últim any, el 2023, nou investigadors de la Universitat figuren entre els vint més influents de l’Estat espanyol en el seu camp d’estudi, d’entre totes les universitats espanyoles.

Nou investigadors de la URV estan entre els vint més influents del seu camp d’estudi, si tenim en compte només el Personal Docent i Investigador universitari.

Per calcular els índex, s’han determinat el nombre d’investigadors de la URV que figuren als rànquings i s’ha normalitzat tenint en compte la quantitat de personal docent i investigador permanent que treballa a la Universitat. En l’elaboració d’aquesta base de dades, la Universitat d’Stanford ha tingut en compte l’ordre d’aparició en la signatura dels articles, així com aquelles citacions que els autors fan de les seves pròpies recerques, entre d’altres factors. Cadascun té un pes determinat, mitjançant la suma dels quals s’obté un valor de referència, que ordena els investigadors i investigadores segons el seu impacte, ja sigui durant el darrer any o tota la seva carrera acadèmica.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*