21/09/2018

Jordi Ginebra, comissari de l’Any Pompeu Fabra: “L’actual situació política fa que ens fixem més en la figura de Fabra”

El catedràtic de Filologia Catalana de la URV afirma que el procés de normalització del català no està tancat, en una conferència al campus Terres de l’Ebre

Jordi Ginebra, en un moment de la conferència Per què ens interessa la figura de Fabra?", al campus Terres de l'Ebre.

El Campus Terres de l’Ebre s’ha sumat als actes de commemoració del 150è aniversari del naixement de Pompeu Fabra i dels 100 anys de la Gramàtica Catalana. Ho ha fet aquest dijous amb una conferència magistral a càrrec del catedràtic de Filologia Catalana de la URV i comissari de l’Any Pompeu Fabra, Jordi Ginebra, que s’ha centrat en respondre la pregunta que dóna títol a la conferència: “Per què ens interessa la figura de Fabra?”

“Crec que l’actual situació política fa que en aquest moment ens fixem encara més en la figura de Fabra”, ha apuntat Ginebra qui ha posat de manifest un cert paral·lelisme del moment històric que va viure Fabra amb la situació actual tot remarcant el seu compromís cívic amb la llengua i el país. “Ell també es va haver d’exiliar i el van apartar injustament de la seua càtedra per defensar les seues conviccions”, argumenta. Però més enllà d’aquesta reflexió, la figura del mestre interessa perquè és una figura històrica i també perquè el procés de normalització del català encara no està tancat. “Com en l’època de Fabra, ara també es fan campanyes per normalitzar l’ús del català en tots els sectors. Estem immersos en una batalla social per l’extensió de la llengua”, ha apuntat Ginebra.

El conferenciant també ha posat en valor l’ingent tasca de Fabra a l’hora de codificar el català en un moment en què la llengua estava molt dispersa. “L’excel·lència del seu treball també mereix ser destacat, i més dins l’àmbit universitari”, ha afegit Ginebra, que ha recomanat com a lectura de l’Any Fabra l’obra Contribució a la biografia del Mestre Fabra, que l’escriptor de Benissanet, Artur Bladé, va publicar el 1965.

La presentació de la conferència de Jordi Ginebra ha estat a càrrec de la responsable del Campus Extens de la URV a Tortosa, Núria Gil; el director del campus Terres de l’Ebre, Jordi Sardà, i del filòleg i director del Consorci de Normalització Lingüística a l’Ebre, Jordi Duran.

L’acte, organitzat pel Campus Extens de la URV a Tortosa, amb el suport de la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Tortosa, ha tingut lloc aquest dijous a l’Aula Magna del campus Terres de l’Ebre i ha estat un dels més importants de l’Any Fabra a les Terres de l’Ebre, amb nombrosos assistents. No ha estat l’única activitat del campus per commemorar l’Any Fabra: una de les accions de l’Espai de Creació Col·lectiva URVIART es va centrar el curs passat en posar en valor la figura de Fabra i la seua obra, i ara mateix hi ha instal·lada al vestíbul del primer pis del campus l’exposició Pompeu Fabra. Una llengua completa, una mostra itinerant creada per la Direcció General de Política Lingüística que consta de vuit blocs expositius que expliquen d’una manera didàctica les dimensions científiques i socials de l’obra de Fabra i els elements principals de la seva biografia.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*