26/03/2025
Jornada de debat sobre l’impacte i les necessitats derivats de la implantació de centres de dades al territori
La Càtedra Universitat i Regió del Coneixement ha organitzat l'esdeveniment després que la Generalitat hagi anunciat que en promourà la instal·lació a Catalunya, amb especial interès pel Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Constitueixen una infraestructura destinada a l’emmagatzematge i processament de grans volums de dades

La Càtedra Universitat i Regió del Coneixement ha organitzat l'esdeveniment després que la Generalitat hagi anunciat que en promourà la instal·lació a Catalunya, amb especial interès pel Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Constitueixen una infraestructura destinada a l’emmagatzematge i processament de grans volums de dades
La Càtedra Universitat i Regió del Coneixement de la Universitat Rovira i Virgili ha organitzat aquest dimarts la jornada “Centre de dades, energia i impacte territorial: necessitats, viabilitat, demanda i valor” al Centre d’Empreses de Flix. Els centres de processament de dades (CPDs) constitueixen una infraestructura destinada a l’emmagatzematge i processament de grans volums de dades, i han adquirit recentment després de la declaració de la Generalitat, el passat 18 de març, en què es va impulsar una estratègia per promoure’n la instal·lació a diversos indrets de Catalunya, amb especial interès pel Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.
L’objectiu de la jornada ha estat analitzar l’impacte i les necessitats derivats de la implantació d’un centre de dades en territoris com la Ribera d’Ebre, tenint en compte aspectes com les condicions necessàries per a la seva implantació, la relació amb la transició energètica i la transformació econòmica, així com els requisits per optimitzar-ne la instal·lació i generar altres outputs positius.
La jornada s’ha estructurat en dues parts. La primera ha estat focalitzada en ponències d’experts del sector, que han aportat la seva expertesa des de diferents perspectives David Ferrer, director d’Infraestructures Digitals del CTTI, ha exposat la visió de l’administració i ha donat detalls de l’estratègia presentada recentment; Gustau Serra, director general d’Oxigen Data Center, que ha ofert el punt de vista d’una empresa líder a Catalunya en la implantació d’aquestes infraestructures; Pedro García, director de la Càtedra de Cloud Computing URV & T-Systems, ha explicat els avantatges per a la recerca i la innovació derivats de l’ús d’aquests centres, i Josep Maria Piñol, tècnic de la Càtedra Universitat i Regió del Coneixement, ha exposat una visió del context local per conèixer les potencialitats del territori en acollir aquest tipus d’infraestructures.
A més de les ponències, la jornada ha propiciat quatre taules de debat sobre aspectes relacionats amb les necessitats i oportunitats de la implantació de centres de dades en aquest territori, en les quals els participants han aportat la seva visió des dels àmbits de la quadruple hèlix. Les conclusions han ressaltat la importància d’identificar quins son els elements de valor que aportaria una infraestructura d’aquestes característiques al territori, així com quin seria l’impacte econòmic en diferents sectors productius i en la necessitat de formar talent especialitzat per crear un ecosistema innovador al seu voltant.
L’esdeveniment ha comptat amb la presència de Francesc Barbero, alcalde de Flix i president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, i de Juan Antonio Duro, vicerector d’Economia, Infraestructures i Relacions Institucionals de la Universitat, qui han destacat la importància de generar espais de debat per analitzar conjuntament, des de les empreses, l’administració i la Universitat, aquestes oportunitats emergents.
Forma part del conveni d’activitats de la càtedra amb la Diputació de Tarragona i ha estat organitzat conjuntament amb el Centre d’Empreses de Flix, comptant amb el suport del Clúster TIC Catalunya Sud, l’Ajuntament de Flix, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i la Generalitat de Catalunya.