05/11/2018

Exestudiants de la Facultat de Turisme i Geografia i l’Escola d’Hoteleria i Turisme destaquen la formació rebuda per créixer professionalment

Els professionals formats als dos centres s'apleguen en una jornada del Congrés Català de la Cuina per debatre sobre els reptes del sector

Un moment de la intervenció d'Eduard Xatruch, xef i impulsor dels restaurant Disfrutar i Compartir, durant la jornada "Formació en Gastronomia i Turisme", dins el 3er Congrés Català de la Cuina.

La Facultat de Turisme i Geografia  de la URV i l’INS Escola Hoteleria i Turisme de Cambrils han unit esforços per reunir 15 exestudiants de tots dos centres que tenen una posició destacada en el món de la cuina i de la gestió turística, que els permet analitzar les necessitats del sector gastronòmic i turístic. Són els protagonistes de la jornada “Formació en Gastronomia i Turisme. FP + Universitat, la clau per un servei de qualitat turística”, que s’està fent aquest matí a Cambrils Park Resort, i que ha comptat amb 170 inscripcions, tant d’estudiants dels dos centres com de professionals dels sectors de la gastronomia i el turisme. L’activitat forma part del Tercer Congrés Català de la Cuina, que coordina la Facultat de Turisme i Geografia de la URV al Camp de Tarragona.

Els ponents de la jornada han explicat el seu recorregut formatiu i professional per debatre després sobre els reptes que ha d’afrontar el sector. Els 15 exestudiants han coincidit a ressaltar la importància de la formació, que consideren el trampolí per saltar al món laboral i, especialment la formació continuada i les pràctiques, que consideren oportunitats per millorar les aptituds, créixer professionalment i engegar el propi projecte. Com és el cas del cuiner Eduard Xatruch, impulsor del restaurant Disfrutar de Barcelona, amb dues estrelles Michelin, i el restaurant Compartir de Cadaqués. Després del seu pas pel Bulli va impulsar amb dos companys l’establiment de Cadaqués i anys més tard el de Barcelona, que sumats compten 75 persones treballant. Xatruch va advertir que la de cuiner “sembla una professió fàcil perquè no es necessita una nota alta, però és dura”. Per això van coincidir en la importància de la vocació i de la millora de les condicions per exercir una professió que “és un estil de vida”, va resumir Montse Abellà, xef del restaurant Santceloni de Madrid, que té dues estrelles Michelin.

Abellà ha agrait la feina dels professors, que considera determinants: “Si els metres ens transmeten la passió, el nostre futur pot canviar”. Elisenda Vilalta, que va estudiar a la Facultat de Turisme i Geografia de la URV, i treballa a l’Espai Millora Enogastronomia del Patronat de Turisme Costa Daurada ha encoratjat a no deixar mai de formar-se. Aquest és el cas de Raúl Vega, que, després de treballar a la  vinícola Bodegas de Santo Tomás de Ensenada (Mèxic), està cursant el màster Wintour en innovació en enoturisme que ofereix la URV conjuntament amb la Universitat de Bordeus i la Universitat de Porto. Vega va acceptar el repte del celler de crear un producte turístic per un mercat molt nou en l’enoturisme.

L’estudiant de la URV Raúl Vega, a l’esquerra, i el cuiner Oriol Ivern, del restaurant Hisop.

Oriol Ivern, xef del restaurant Hisop de Barcelona, que compta amb una estrella Michelin, ha estat el primer a obrir el meló de l’autocrítica: “Les condicions del sector de l’hoteleria no són acceptables al 2018”, ha dit en referència a la fórmula que s’utilitza en establiments del sector per “assegurar 20 hores (setmanals al treballador), pagar-ne 40 i que en treballi 60”. “Si volem millorar la qualitat de la gastronomia no podem tenir una relació de semi-esclavatge”, ha sentenciat.

La mateixa Montse Abellà ha exhortat a la societat a “estimar una mica més el turisme (de qualitat) perquè ens proporciona llocs de qualitat i de llarga durada”. En aquest sentit, l’ex estudiant de la Facultat Laia Balada, del restaurant Casa Ramon, ha explicat que com a professionals del turisme “ens hem de saber adaptar als nous clients i necessitats. La vocació és essencial”.

Un moment de la jornada “Formació en Gastronomia i Turisme”.

La jornada continua amb una taula rodona que permetrà, entre d’altres qüestions, fer contribucions per a l’elaboració de les conclusions del 3r Congrés Català de la Cuina, que els impulsors pretenen que sigui “una eina de planificació estratègica per al sector de la cuina i de la gastronomia”, ha apuntat Marta Nel-lo, degana de la Facultat de Turisme i Geografia de la URV, durant l’obertura de la jornada.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*