03/06/2022

Josep Pallarès, nou rector de la URV: “Obrim la mà a totes i tots per fer de la URV la millor universitat”

Pallarès ha obtingut el 57,77% dels vots ponderats en la segona volta de les eleccions

Josep Pallarès junt amb bona part del professorat que integra la candidatura. D'esquerra a dreta, Xavier Farré, José Antonio Moreno, Montserrat Pinent, Juan Antonio Duro, Carmen Gómez Buendia, María Jiménez, Iolanda Tortajada, Sílvia De la Flor, Jordi Diloli, Marina Galià, Josep Font, María Ercilia García, Josep Maria Poblet i Urbano Lorenzo.

Josep Pallarès serà el rector de la Universitat Rovira i Virgili els propers quatre anys després que la majoria de la comunitat universitària li hagi atorgat el seu suport. Pallarès ha obtingut el 57,7% dels vots ponderats i María José Figueras, el 42,23%, en una segona volta que ha registrat una participació del 25,76%. D’aquesta manera, Pallarès pren el relleu de Figueras, que no renova un segon mandat.

Pallarès, que serà nomenat rector quan es publiqui al DOGC, és catedràtic de Tecnologia Electrònica. La seva línia de recerca principal és la investigació en cèl·lules solars orgàniques i polimèriques. És autor de més de 100 publicacions en revistes internacionals indexades i ha estat investigador principal en projectes competitius de la Unió Europea i nacionals. Va ser director general d’Universitats i director general de Planificació d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya entre els anys 2016 i 2019, després d’haver estat vicerector de Transferència i Innovació (2006-08), vicerector de Política Acadèmica i del Personal Docent i Investigador (2014-16) i vicerector de Personal Docent i Investigador (2008-14).

En el seu discurs, Pallarès ha agraït “la implicació de Mercè Gisbert i María José Figueras per discutir de forma serena el futur dels propers anys” i ha afegit que “la mà és oberta a totes i tots per fer de la URV la millor universitat”.

Josep Pallarès ha valorat els resultats de les eleccions després de saber-se els resultats.

Ha agraït especialment el suport de l’equip que integrarà en les properes setmanes els vicerectorats i ha indicat que “l’únic que us podem prometre és treballar i implementar les accions que vam dir que faríem durant els 100 primers dies i les previstes per als propers 4 anys. Esperem comptar amb la mateixa il·lusió i ànims que els mantinguts en aquesta campanya”. Per a Pallarès, la solidesa de l’equip i del projecte han estat factors decisius.

El nou rector ha fet una valoració positiva del nivell de participació “comparable a la majoria d’universitats catalanes que han fet votacions electròniques -ha recordat-. La participació del PDI permanent i del PAS ha estat molt elevada; la d’altre PDI, molt rellevant, i la dels estudiants, del 17%, és la segona participació més alta del sistema universitari català”.

A preguntes dels periodistes, ha assegurat la continuïtat de projectes com ara el de la Vall de l’Hidrogen Verd, “perquè és un projecte de país, i treballarem en allò que necessita la societat i allò que sigui rellevant per al teixit industrial, social i cultural, en què la Universitat pugui fer de tractor”.

María José Figueras: “M’hagués agradat consolidar el projecte”
María José Figueras durant la compareixença posterior a la comunicació dels resultats electorals.

Per la seva banda, María José Figueras, ha admès: “M’hagués agradat consolidar el projecte, però ha estat un període difícil amb una capacitat de gestió limitada per la pròrroga pressupostària, a més d’una pandèmia”.

Ha felicitat i ha demanat a Pallarès que “en el seu mandat sigui integrador amb les diverses formes de veure la institució”.

Ha tingut paraules d’agraïment per “als companys i companyes que m’han acompanyat durant el mandat i als que s’han volgut unir en aquesta segona aventura. Gent amb una gran empenta, entusiasme, implicació; treballar amb ells ha estat un repte i un gran honor”. I també ha demanat “disculpes si us he decebut en algun moment”. “En aquesta segona volta ens hem esforçat per fer una escolta activa, respondre totes les preguntes, acceptar els errors i explicar com esmenar-nos”, ha indicat.

Resultats ponderats per cada candidatura i col·lectius

El pes del vot de cada col·lectiu és diferent en les eleccions a rector o rectora de la URV, per això el resultat de les eleccions és ponderat: el professorat doctor amb vinculació permanent (480 persones del cens) té el 51% del pes; els estudiants (15349 persones del cens) tenen el 20% del pes; el personal d’administració i serveis (PAS) (696 persones del cens) tenen el 17% del pes, i el personal docent i investigador (PDI) no permanent, 998 persones del cens, tenen el 12% del pes.

Col·lectiu María José Figueras Josep Pallarès
Professorat doctor permanent 20,79% 30,21%
Altre PDI 6,00% 6,00%
Estudiants 9,18% 10,82%
PAS 6,25% 10,75%
Total 42,23% 57,77%

Participació per col·lectius

La participació global ha estat del 25,76%, però desigual si s’observen les dades per col·lectius. El que més participació ha registrat és el professorat doctor amb vinculació permanent, que tenen el 51% del vot ponderat, i el que menys, els estudiants, que tenen el 20% del vot ponderat. La participació en la segona volta de les eleccions ha estat 2 punts percentuals superior a la primera.

Col·lectiu Censats Nombre de vots %  Participació
Professorat doctor amb vinculació permanent 480 459 95,63%
Altre PDI 1972 1032 52,33%
Estudiants 15349 2651 17,27%
PAS 696 623 89,51%
Total 18497 4765 25,76
Resultats en nombre de vots sense ponderació

Tant la comunicació de les dades com la compareixença dels tres candidats han tingut lloc aquest matí al Paranimf del rectorat, on la presidenta de la Junta Electoral, Michelle Murphy, ha donat compte dels resultats. A més dels resultats amb el càlcul del vot ponderat i de la participació, també ha facilitat els resultats en nombre de vots absoluts, sense ponderació. Les xifres mostren que el suport que han obtingut Josep Pallarès ha estat majoritari en tots els col·lectius, a excepció del PDI no permanent, que ha votat en la mateixa proporció les dues candidatures.

Candidatura Professorat doctor permanent Altre PDI Estudiants PAS Nombre de vots total
María José Figueras 179 495 1190 203 2067
Josep Pallarès 260 495 1402 349 2506
Vots en blanc 20 32 44 54 150
Vots nuls 0 10 15 17 42

Els resultats i també els informes de participació en la votació electrònica que ha tingut lloc de l’1 al 3 de juny es poden consultar al web de les eleccions.

L’acte complet es pot veure en aquest vídeo.

Les properes dates

Un cop avui s’ha fet el que es considera la proclamació provisional del candidat electe, s’obre un període per a la presentació de reclamacions a la Junta Electoral fins al dimarts 7 de juny. La proclamació definitiva serà el 9 de juny i el nomenament del rector es produeix quan es publica al DOGC. Fins aleshores, la rectora actual ho és en funcions.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*