27/11/2017
La nova acció d’URVIART proposa “guixar allò que no ens representa”
Instal·lada al campus Terres de l'Ebre, la intervenció proposa reflexionar sobre la llibertat d’expressió
Instal·lada al campus Terres de l'Ebre, la intervenció proposa reflexionar sobre la llibertat d’expressió
L’Espai de Creació Col·lectiva URVIART ha impulsat una nova intervenció, al novembre i al desembre, al vestíbul del campus Terres de l’Ebre: #ACCIÓ 9: “Guixem el que no ens representa”. Es tracta d’una proposta creativa de l’arquitecta Cristina Bestratén, coordinada per la responsable del Campus Extens de la URV a Tortosa, Núria Gil, que busca reflexionar sobre el concepte llibertat d’expressió i també sobre com a partir d’un mateix relat es poden generar versions totalment contraposades en funció del que hagi escollit cada interlocutor.
Aquesta nova acció d’URVIART consisteix en subjectar amb cordills des del sostre les portades de deu llibres, tots ells obres clàssiques de la literatura catalana, que són majoritàriament lectura obligada als instituts. “Hem buscat títols que siguin coneguts pels estudiants per tal que els motivi més interactuar”, assenyala Bestratén. Així entre els títols triats hi ha La plaça del Diamant, de Mercè Rodoreda; El Mecanoscrit del segon origen, de Manuel de Pedrolo; Terra Baixa, d’Àngel Guimerà; o El cafè de la granota, de Jesús Moncada. A l’interior de cadascuna d’aquestes portades hi ha deu fulls amb un mateix fragment extret del llibre. “Convidem als participants a guixar i esborrar allò que no els representa. Quan llegim subratllem allò que ens agrada, ara els proposem que facin just el contrari”, explica Bestratén, tot precisant que l’objectiu final és que de cada llibre sorgeixen deu relats diferents i que aquests tinguin també una certa visualitat plàstica. Només poden guixar amb permanent negre o esborrar amb típex que és de color blanc. Així al construir un relat nou sobre el mateix paper sorgirà també un traçat semblant a un dibuix.
Això és la primera part del projecte. En una segona fase s’exposen els relats de forma conjunta per tal que el públic pugui comparar les diferents versions de mateixa història. “Com ja hem vingut fent en altres moments complementem aquesta nova acció d’URVIART amb una conferència “in situ”, a l’espai on es presenta la intervenció”, explica Núria Gil. Amb el títol “Llibertat d’expressió i art, una relació dialèctica?”, aquesta conferència tindrà lloc el proper 14 de desembre i anirà a càrrec de la politòloga Sofia Royo, que parlarà sobre drets fonamentals de la llibertat artística. “Reflexionar sobre la llibertat d’expressió, ara més que mai, es detecta com a imprescindible i el que fem des d’URVIART és convidar la comunitat a participar als debats d’interès social”, ha afegit Gil.
L’espai de creació col·lectiva URVIART es va posar en marxa al campus Terres de l’Ebre el novembre del 2013 i el seu objectiu és “activar i dinamitzar” la comunitat universitària principalment, però també a la ciutadania, utilitzant la creació artística i el pensament social. Compta amb el suport de l’Ajuntament de Tortosa i la Diputació de Tarragona.