13/12/2017

La producció i l’ocupació a les empreses de l’Ebre va crèixer amb més força el primer semestre de l’any

Ho constata l’Índex del Clima Empresarial de la CELiR, que per primera vegada va preguntar sobre la influència de la situació política

Un moment de la presentació de l'Índex del Clima Empresarial. D'esquerra a dreta, Juan Antonio Duro, director de la CELiR; Adam Tomàs, alcalde d'Amposta; i Pau Galiana, coordinador de l'Índex.

La producció de les empreses de les Terres de l’Ebre ha crescut durant el primer semestre del 2017 i ho ha fet d’una manera més pronunciada que els dos últims anys, des que es va començar a analitzar la situació econòmica a través de l’Índex del Clima Empresarial de les Terres de l’Ebre. És un informe que elabora la Càtedra d’Economia Local i Regional (CELiR) del campus Terres de l’Ebre de la URV a partir d’enquestes qualitatives a més d’un centenar d’empreses de les quatre comarques de l’Ebre. Es tracta d’empreses de diferents sectors i mida amb l’objectiu de tenir una mostra representativa del teixit empresarial ebrenc.

En aquest cinquè Índex, presentat aquest dimarts a la tarda al Casal d’Amposta, s’ha constatat que la producció de les empreses ebrenques ha crescut amb un índex ponderat de 2.523. Recordem que els empresaris puntuen entre 1 (decreixement), 2 (estabilitat) i 3 (creixement). En aquest cas, només un 9% de les empreses enquestades han declarat haver disminuït la producció, mentre que el 50% han declarat haver-la incrementat. Per sectors, tots han declarat un creixement en la producció: el major increment l’ha enregistrat la construcció (índex 2.841) com el semestre anterior,  seguit del sector primari i la indústria, mentre que el sector turístic ha estat el que menys ha crescut. Les dades han estat positives pel que fa a l’ocupació:  així, quasi el 60% de les empreses han mantingut l’estabilitat en les plantilles i només un petit percentatge (7.4%) declara una davallada en el número de treballadors.

Per primera vegada, en l’elaboració de l’Índex del Clima Empresarial a les Terres de l’Ebre s’ha preguntat als empresaris sobre com els està afectant l’actual situació política de Catalunya. El 70% diu que no els ha afectat a la facturació durant aquest primer semestre de l’any, però creuen que sí que els afectarà el proper semestre. “Tot i això la notícia esperançadora és que són optimistes i preveuen que continuarà creixent la producció i l’ocupació, tot i que en menor mesura que aquest primer semestre”, apunta Pau Galiana, professor del Departament de Gestió d’Empreses de la URV i coordinador de l’Índex. “Les dades són positives perquè portem cinc semestres consecutius creixent, però encara massa lentament”, afegeix.

Respecte els factors que han limitat la producció, els empresaris assenyalen un retrocés en la demanda interna. “No podem parlar de tendència però no és bona notícia que els empresaris tinguin la sensació que el consum intern torni a retrocedir després d’un període en què s’estava recuperant lentament però amb fermesa”, assenyala Galiana. També el context i la incertesa política a Catalunya, la falta d’inversió publica i d’infraestructures són factors que apunten els empresaris com a limitadors de la producció.

Altres dades que l’Índex analitza són els preus i la competitivitat en el mercat nacional i internacional. En aquest àmbit, podem destacar com a dada curiosa que cap empresa declara haver perdut competitivitat en el mercat català i molt poques ho creuen respecte els altres àmbits; així per exemple, cap empresa industrial ni agroindustrial perd competitivitat en el mercat espanyol ni en l’internacional.

Decreixement del PIB ebrenc

El cinquè Índex del Clima Empresarial de les Terres de l’Ebre corresponent al primer semestre del 2017 s’ha presentat aquest dimarts a Amposta, en un acte al qual hi ha assistit l’alcalde, Adam Tomàs, qui s’ha referit als esforços del govern municipal en aplicar polítiques d’ocupació. El director de la CELiR, Juan Antonio Duro, ha aprofitat la presentació per analitzar les dades de l’Anuari Econòmic Comarcal elaborat pel BBVA. Segons aquest anuari el PIB a les Terres de l’Ebre en el període 2013-2016 ha patit una davallada del  -1,1% mentre que a la resta de Catalunya ha crescut un 2%. Per sectors cal destacar que la indústria amb un -3% i la construcció amb -4,2% són els que més han patit aquest retrocés en el PIB. “És una dada que ja coneixíem però que aquest informe ens confirma”, ha manifestat Duro, tot assenyalant que per contra l’ocupació al territori sí que s’ha anat recuperant gràcies fonamentalment a les petites i mitjanes empreses que tenen poca incidència al PIB. Sobre l’evolució econòmica d’Amposta des del 2013, any que s’ha començat a notar una certa recuperació respecte de la crisi econòmica, Duro ha destacat que s’han recuperat gairebé totes les persones cotitzants d’abans de la crisi i que hi hagut un canvi en l’estructura econòmica, molt basada abans de la crisi en la construcció, a favor del sector terciari i de serveis, i on l’ocupació en el sector indústria també ha crescut.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*