10/06/2020
La radicalització i l’extremisme violent, a revisió en la primera publicació del projecte CONNEKT
El projecte internacional amb participació de la URV recomanarà mesures als països de la UE, la Mediterrània i els Balcans per prevenir l'extremisme violent entre els joves
El projecte internacional amb participació de la URV recomanarà mesures als països de la UE, la Mediterrània i els Balcans per prevenir l'extremisme violent entre els joves
CONNEKT és un projecte internacional que estudia els processos de radicalització de les societats del sud i l’est de la Mediterrània i dels Balcans amb l’objectiu de recomanar eines per prevenir l’extremisme violent entre els joves. Finançat per la Unió Europea i amb la participació de la URV, el consorci del projecte acaba de publicar en accés obert el primer resultat: Concepts and analytical framework. Debating notions and approaches to radicalisation and violent extremism, una revisió de les qüestions conceptuals i teòriques relacionades amb l’extremisme violent i la radicalització vigents avui dia en la literatura científica.
Les autores del document, Corinne Torrekens i Daphné de le Vingne (Université Libre de Bruxelles),. ofereixen en aquest treball una revisió integral de les definicions sobre qüestions com el terrorisme, l’extremisme violent i la radicalització i presenten els models analítics vigents sobre processos de radicalització desenvolupats per investigadors. La publicació també presenta l’estat actual de la recerca respecte als diferents factors que empenyen a processos de radicalització identificats a la literatura científica i acadèmica en els nivells transnacional, comunitari i individual i la seva interacció.
Finalment, les autores també analitzen la literatura produïda sobre mecanismes existents de prevenció de l’extremisme violent i iniciatives de desradicalització així com l’abast i els resultats dels programes de lluita contra l’extremisme violent a les societats del sud i l’est de la Mediterrània i els Balcans.
El projecte de recerca CONNEKT analitza i avalua set factors de radicalització potencial entre els joves d’entre 12 i 30 anys: religió, digitalització, privació econòmica, desigualtats territorials, dinàmiques transnacionals, demandes sociopolítiques i oportunitats educatives, culturals i de lleure.
El seu objectiu és establir un mapa multidimensional dels factors, i la interacció entre ells, que poden empènyer els joves cap a l’extremisme a Egipte, Jordània, Tunísia, Marroc, Bòsnia i Hercegovina, Kosovo, Macedònia del Nord i Bulgària. A partir dels resultats de la recerca empírica, el projecte acabarà recomanant eines i mesures per a la prevenció de l’extremisme violent des d’una perspectiva social i comunitària tant per a les regions d’estudi com per a la Unió Europea.
El projecte reuneix un consorci multidisciplinari en el qual participa la Càtedra UNESCO de Diàleg Intercultural a la Mediterrània de la URV, juntament amb 14 socis del sud i est de la Mediterrània, els Balcans i la Unió Europea, amb la coordinació de l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed). El projecte està finançat pel Programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la UE.
La publicació es pot descarregar al web del projecte.