05/02/2025
La reforma de l’Estatut de la URV, en fase d’exposició pública
La revisió del text és per adaptar-lo a la nova Llei orgànica del sistema universitari (LOSU) i per actualitzar-lo tenint en compte les noves necessitats i oportunitats
La revisió del text és per adaptar-lo a la nova Llei orgànica del sistema universitari (LOSU) i per actualitzar-lo tenint en compte les noves necessitats i oportunitats
La Universitat Rovira i Virgili està en ple procés de reforma de l’Estatut aprovat el 2022. L’objectiu principal d’aquesta revisió és adaptar-ne el contingut a la nova Llei orgànica 2/2023, de 22 de març, del sistema universitari (LOSU). A més, s’ha aprofitat per actualitzar i revisar diversos articles per reflectir-hi els canvis i oportunitats que han anat sorgint. Això inclou aclarir aspectes que podien ser confusos i actualitzar les disposicions per assegurar que estiguin alineades amb el context actual i les necessitats de la comunitat universitària.
El 24 de gener es va aprovar l’Avantprojecte de reforma, elaborat per la Comissió d’Estatut a petició del Claustre Universitari, i entre el 5 i el 24 de febrer hi ha el període d’exposició pública, durant el qual els membres del Claustre hi poden presentar esmenes i la resta de membres de la comunitat universitària fer-hi comentaris. Aquells comentaris que tinguin el suport de com a mínim cinc membres del Claustre també podran prosperar com a esmenes. El 17 de febrer, a les 10.30 hores a la sala de juntes del Rectorat, o per videoconferència, hi haurà una sessió informativa. Mentrestant, es pot accedir a la plataforma d’exposició pública per consultar l’Avantprojecte de reforma.
Després del període d’exposició pública, la Comissió debatrà les esmenes presentades i les incorporarà, si ho creu convenient, al text del projecte, que haurà de ser aprovat pel Claustre Universitari en convocatòria extraordinària abans de ser enviat a la Generalitat per a la revisió i aprovació definitiva.
L’Estatut és la norma interna que estableix l’organització i el funcionament de la Universitat i està fonamentat en l’autonomia universitària, que regula la llei. El nou text es concep per tractar els reptes actuals i futurs de la institució com a servei públic dedicat a promoure el progrés social, el desenvolupament sostenible, la innovació i el benestar col·lectiu. En aquest marc, la comunitat universitària assumeix el lideratge en la generació de coneixement com a patrimoni universal, i dona resposta a aquests reptes de manera transversal en els àmbits de la docència, la recerca, la innovació, la transferència i la gestió.