12/12/2023
La URV acull la Jornada de Treball de les Àrees Bàsiques del projecte DigitaliSSB
La trobada va aplegar més d'una cinquantena de representants de les diferents organitzacions vinculades al projecte per millorar els Serveis Socials Bàsics dels ens locals de Catalunya a través de la transformació digital
La trobada va aplegar més d'una cinquantena de representants de les diferents organitzacions vinculades al projecte per millorar els Serveis Socials Bàsics dels ens locals de Catalunya a través de la transformació digital
El Campus Catalunya de la URV va ser l’escenari de la Jornada de Treball de les Àrees Bàsiques participen en el projecte DigitaliSSB, una proposta que pretén contribuir a la millora i la transformació dels models de gestió i d’intervenció social dels Serveis Socials Bàsics dels ens locals de Catalunya a partir de dues solucions tecnològiques. Hi van participar més d’una cinquantena de representants de les diferents organitzacions vinculades al projecte.
La jornada es va desenvolupar en dues parts. En la primera d’elles, Francesc Oliveras, director tècnic del projecte, va fer una presentació dels resultats del treball dels primers quadres de comandament desenvolupats. En la segona, els diferents representants de les Àrees Bàsiques es van reunir en petits grups de treball per participar d’una dinàmica on debatre i extreure conclusions de diversos aspectes de la proposta.
El projecte DigitaliSSB
El projecte pretén contribuir a la millora i la transformació dels models de gestió i d’intervenció social dels Serveis Socials Bàsics dels ens locals de Catalunya per mitjà de la transformació digital. Consisteix en el disseny, el desenvolupament, la implantació i l’avaluació en 18 Àrees Bàsiques de Serveis Socials de dues solucions tecnològiques independents i complementàries que avui resulten necessàries per a fer possible la millora assistencial i la transformació digital dels processos d’atenció i d’intervenció social dels equips bàsics d’acció social del territori.
El projecte està impulsat per una agrupació formada per la Fundació iSocial per a la innovació en l’acció social, que lidera el projecte; la Fundació Universitat Rovira i Virgili i la Fundació Víctor Grífols i Lucas i la seva Càtedra de Bioètica de la Universitat de Vic. Alhora, compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona com a partner de coneixement, i la participació de 18 Àrees Bàsiques de Serveis Socials municipals i comarcals d’arreu de Catalunya.
La primera eina tecnològica planteja una solució per a la relació, intervenció i compartició d’informació per a professionals i usuaris/es dels Serveis Socials Bàsics, mentre que la segona se centra en la presa de decisions, planificació i avaluació de l’atenció social.
Ambdues han estat ideades i identificades prèviament per mitjà d’un minuciós procés d’anàlisi i diagnòstic participatiu realitzat durant un any amb les 18 Àrees Bàsiques de Serveis Socials esmentades, en el marc d’una tesi doctoral que forma part del Programa de Doctorat en Treball Social de la Universitat Rovira i Virgili iniciada el 2021 per la Doctoranda Iolanda Domingo Calduch i que ha comptat amb el suport de la Fundació iSocial i la Fundació Universitat Rovira i Virgili (FURV).