07/07/2017

La URV i la Fundació Hospital de Santa Tecla s’uneixen en la lluita contra l’exclusió social

Aquesta Fundació ha esdevingut entitat col·laboradora de la Càtedra d'Inclusió Social

D'esquerra a dreta Carme Borbonès, presidenta honorífica de la Càtedra; el rector de la URV Josep Anton Ferré, el president de la Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla Joan M. Adserà i el director de la Càtedra, Àngel Belzunegui. Foto: Tomàs Varga.

La Càtedra d’Inclusió Social de la URV i la Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla treballaran plegades per donar millor servei a les persones en risc d’exclusió social a les comarques de Tarragona; ho faran a partir de l’experiència de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla, organització que presta serveis socials a col·lectius vulnerables com la gent gran, els malalts crònics, la infància, les persones amb discapacitat, les persones amb dependència, la gent sense sostre i la immigració, entre d’altres.

Josep Anton Ferré Vidal, rector de la Universitat, i Joan Maria Adserà Gebellí, president de la Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla i gerent de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla, han signat aquesta setmana el conveni a través del qual la fundació tarragonina s’incorpora com a membre col·laborador de la Càtedra d’Inclusió Social de la URV. Dirigida pel Dr. Àngel Belzunegui, és una eina per a la reflexió interdisciplinària, el debat i la divulgació entorn de la inclusió social de les persones i col·lectius més vulnerables a les comarques de Tarragona.

Entre les accions principals que s’impulsen en el marc d’aquest conveni hi ha l’estudi de les necessitats territorials de serveis adreçats a promoure la inclusió social dels col·lectius poblacionals més desprotegits a les nostres comarques: infància en situació de risc, gent gran dependent, persones amb discapacitats i població en risc socioeconòmic i/o indocumentada.

Un moment de la signatura del conveni, al Rectorat. Foto: Tomàs Varga.

En aquest sentit, la Càtedra vehicularà la posada en marxa d’investigacions i programes de formació especialitzada en col·laboració amb la Xarxa de Santa Tecla en el terreny dels processos de desigualtat, de pobresa i de risc d’exclusió social lligat a raons socioeconòmiques, les discapacitats i la dependència. La Càtedra se centra alhora en la difusió i en la transferència de coneixement sobre els diversos àmbits en què es desenvoluparan les investigacions i anàlisis a partir d’aquest conveni. Tots els avenços assolits en virtut del conveni es difondran a través l’organització de jornades temàtiques, en congressos i seminaris i amb la preparació de publicacions que recullin els resultats de la recerca i els valors de la inclusió social.

Joan Maria Adserà ha destacat que “la Càtedra d’Inclusió Social de la URV està alineada amb l’esperit fundacional i els valors de la nostra organització, que porta més de 800 anys atenent les necessitats sanitàries i socials de les persones a Tarragona, amb especial dedicació als col·lectius més desprotegits com són la tercera edat, la gent amb dependència, les persones discapacitades, la infància de llars desestructurades o les famílies sense recursos. Amb aquesta col·laboració podem aportar la nostra experiència en la prestació de serveis socials i definir, conjuntament amb una entitat tan transversal com la universitat, eines que ens permetin diagnosticar la situació a la nostra societat i avançar en els serveis que es presten a les persones més necessitades i a les seves famílies”.

El rector de la URV ha manifestat que aquest conveni “és un pas més en la llarga col·laboració entre les dues institucions per donar una millor resposta a les demandes socials de salut i benestar”.  Àngel Belzunegui defineix el conveni signat com una col·laboració estratègica i de territori, amb l’objectiu de millorar el benestar de les persones i de la societat en general. La unió de l’experiència pràctica que aporta la tasca realitzada per la Fundació i del coneixement que es genera des de la Universitat afavorirà de forma genèrica els processos d’inclusió social. I recorda que el coneixement, teòric i pràctic, ha d’estar al servei de la inclusió social.  A l’acte ha estat present la professora Carme Borbonès, directora honorífica de la Càtedra.

La Fundació Hospital de Santa Tecla es compromet per als pròxims dos anys i agafa el relleu de la Fundació ONCE i de la Fundació Endesa, que han estat les entitats col·laboradores de la Càtedra des del 2011 fins al curs acadèmic 2016-2017.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*