07/09/2020
La URV lidera un projecte europeu que incorpora el videojoc en la formació de doctorat
El projecte Video gamEs foR Skills trAining (VERSA) es durà a terme amb dues universitats més de la xarxa Aurora, la Universitat d’Innsbruck i la Vrije Universiteit Amsterdam, i hi participarà la Fundació Iberoamericana del Coneixement
El projecte Video gamEs foR Skills trAining (VERSA) es durà a terme amb dues universitats més de la xarxa Aurora, la Universitat d’Innsbruck i la Vrije Universiteit Amsterdam, i hi participarà la Fundació Iberoamericana del Coneixement
Prop de 70 doctorandes i doctorands de les tres universitats de la xarxa Aurora: la URV, la Universitat d’Innsbruck i la Vrije Universiteit Amsterdam participaran en el projecte Videojocs per a formació d’habilitats (VERSA), una proposta de formació de doctorat coordinada per la URV i que acaba de rebre prop de 300.000 euros del finançament pels propers dos anys (2021-2022) del programa “Ciència amb i per a la societat” de l’Horitzó 2020.
El projecte guanyador té l’objectiu complementar la formació actual en habilitats dels doctorands per millorar la seva ocupabilitat i compromís amb el sector industrial. VERSA tractarà els reptes de la formació innovadora d’habilitats dels doctors a través d’una metodologia de formació en línia i de videojocs desenvolupada per la Fundació Iberoamericana del Coneixement GECON a través de jocs relacionats amb les soft skills, o d’habilitats toves, que són aquelles qualitats i característiques personals relacionades amb la perspectiva social i emocional que es consideren bàsiques per a l’hora de trobar feina. És a dir, les que van més enllà de la formació tècnica de la pròpia carrera com ara el treball en grup, la comunicació o la cognició emocional, entre altres.
Aquesta nova metodologia modernitzarà l’oferta de formació de doctorat a les universitats ja que oferirà eines digitals per a la formació d’habilitats. L’objectiu és el d’estimular l’ocupabilitat dels graduats de doctorat mitjançant la formació d’habilitats selectives que són considerades crítiques pels ocupadors en els mercats laborals acadèmics i no acadèmics.
La capacitació es proporcionarà per a vuit habilitats en total: creativitat, pensament crític, resolució de problemes complexos, flexibilitat cognitiva, gestió de persones / equips, gestió de el temps, presa de decisions i establiment d’objectius. Més de 70 candidats a doctorat de diferents programes de doctorat de les tres universitats podran jugar en els videojocs seleccionats en intervals de dos a quatre mesos i millorar totes o una de les habilitats esmentades. La Universitat Rovira i Virgili coordina aquest projecte a través de l’Escola de Postgrau i Doctorat des d’on es farà una avaluació de millora de les habilitats a través d’uns qüestionaris que es faran abans i després dels jocs.