24/03/2025

La URV rep fons solidaris per continuar la seva recerca sobre l’ELA

El 10 de maig es farà la 4a Travessa solidària Swim For ELA, que bat rècord de participació amb 360 nedadors que completaran els 23 quilòmetres que separen Calafat de Cambrils

El grup de recerca en Histologia i Neurobiologia de la URV ha rebut una aportació d’11.297 euros que per continuar la seva recerca sobre l’ELA. Aquests fons solidaris s’han recaptat a través de les diferents activitats que durant l’any impulsa la iniciativa Swim For ELA, que ha presentat la 4a edició de la travessa solidària de 23 quilòmetres que separen Calafat i Cambrils. El proper 10 de maig 360 nedadors formaran part dels 60 equips que s’han inscrit a l’activitat, que enguany ha batut rècord de participació i que involucra, en total, més de 2.000 persones entre participants, tripulants de les embarcacions de suport, organització, voluntaris i participants a la caminada solidària de Reus a Cambrils. A la presentació de la cursa han participat representants de l’Associació, el Club Nàutic de Cambrils i de l’Ajuntament de la localitat.

L’acte també ha servit per fer el lliurament d’un xec a la Unitat d’Histologia i Neurobiologia de la URV amb diners recaptats per diferents entitats en favor de l’ELA i que Merche Dalmau, presidenta de l’associació Swim for ELA, ha lliurat a la investigadora María Àngel Lanuza i a la Secretària General de la URV, Maria Jiménez.

Els diners serviran per continuar la recerca que el grup d’Histologia i Neurobiologia té en marxa, i que es centra en estudiar els mecanismes cel·lulars i moleculars afectats en les malalties neuromusculars, com la ELA, que afecten la sinapsi neuromuscular, dedicada a connectar les neurones motores amb els músculs. Una de les línies de recerca en les que treballa actualment està destinada a evitar la desconnexió de les sinapsis per mantenir funcions neuromusculars vitals greument afectades per la ELA. Aquesta malaltia degenerativa neuromuscular es produeix quan les neurones motores disminueixen gradualment el seu funcionament i moren, provocant una paràlisi muscular progressiva que actualment té un pronòstic mortal ja que afecta no només el moviment, sinó també la respiració o la deglució.

Dels projectes que aquest grup té en marxa actualment sobre la malaltia, el principal se centra en conèixer els beneficis de l’exercici físic per mantenir i reforçar les sinapsis entre els músculs i les neurones per evitar l’atròfia muscular que pateixen els pacients afectats.

L’objectiu de la seva recerca és acabar identificant dianes terapèutiques que previnguin la desconnexió i degeneració neuromuscular per endarrerir la progressió de la ELA. Aconseguir-ho milloraria l’activitat motora de les persones afectades per una degeneració neuromuscular com la que provoca aquesta malaltia.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*