05/12/2016

L’acció política de la Generalitat durant la Guerra Civil, a estudi en el Simposi “A 80 anys del cop d’Estat de Franco”

La trobada científica, de l'1 al 3 de desembre a l'IEC organitzada pel Centre d'Història Contemporània de Catalunya, el Departament d'Afers Institucionals i Exteriors i Transparència de la Generalitat i la Societat Catalana d'Estudis Històrics, ha comptat amb la intervenció dels professors Montserrat Duch, Josep Sánchez Cervelló, Josep M. Roig, Joan Maria Thomàs i Ramon Arnabat

Dones en una indústria durant la Guerra Civil.

Que fos un esdeveniment més o menys previsible no treu que el cop d’estat militar del 17-19 de juliol de 1936 no comportés un colossal trasbals per al Govern de la República i per al de la Generalitat de Catalunya. En poques hores, uns pocs dies i algunes setmanes, l’executiu català va haver de fer front a greus problemes, com  l’acció violenta de grups radicals o la formació d’un exèrcit per al front; i a moltíssimes necessitats, com posar en marxa una complicada economia que permetés abastir la població de pa i dels queviures bàsics, o posar en funcionament un sistema sanitari que permetés guarir els nombrosos ferits que arribaren del front.

El simposi “A 80 anys del cop d’Estat de Franco. La Generalitat de Catalunya i la Guerra Civil (1936-1939)”, organitzat per la Societat Catalana d’Estudis Històrics (IEC) i el Centre d’Història Contemporània de Catalunya, amb la participació del Memorial Democràtic i dins el marc de la commemoració dels 80 anys del començament de la Guerra Civil que organitza el Departament d’Afers i de Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència de la Generalitat, ha tingut per objecte analitzar, a la llum dels més recents i innovadors treballs de recerca, el paper que en totes aquestes qüestions va tenir la Generalitat de Catalunya.

Cinc professors d’Història Contemporània de la URV (Departament d’Història i Història de l’Art) hi han pres part. Josep Sánchez Cervelló ha fet la ponència “La Batalla de l’Ebre i l’ocupació franquista de Catalunya” el divendres, 2 de desembre, a la sessió del matí, que comprenia els apartats El Front de guerra i Una economia de guerra, presidida per la professora Montserrat Duch. També ha presidit la última sessió el dissabte 3 de desembre el professor Josep M. Roig, dedicada a: El camí de l’exili.

Pel que fa al capítol de comunicacions encarregades pels organitzadors del congrés, el professor Josep M. Thomàs ha presentat la titulada: “La Generalitat de Catalunya des de la zona franquista, la visió dels catalans de Burgos”. I Ramon Arnabat ha presentat: “L’organització de la defensa passiva”.

El Simposi, que ha tingut lloc a la sala Pere i Joan Coromines de l’IEC ha volgut contribuir al coneixement d’aquells anys tan obscurs per al país i a una recuperació exemplaritzant de la memòria col·lectiva.

Més informació:

Simposi “A 80 anys de la mort de Franco”

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*