17/10/2024

L’anomenada “Promoció 0” protagonitza la inauguració del curs a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut

L'antic alumne Salvador Hernández Flix explica la curiosa història de la primera promoció que va estudiar a Tarragona, però que va acabar la carrera a Barcelona

Els antics alumnes de la "Promoció 0", amb la nova banda de graduació lliurada aquest dimecres per la URV.

Salvador Hernández Flix, antic alumne, ha compartit aquest dimecres en la inauguració del curs a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, la història de l’anomenada “Promoció 0″. Va ser la primera generació d’aquesta facultat que va estudiar a Tarragona, el 1977, concretament a la Divisió VII de la Universitat de Barcelona, embrió de la URV, però no van poder acabar els estudis a la ciutat ja que es van haver de traslladar a Barcelona a la meitat del quart curs. “L’any 81 ens vam trobar que si volíem acabar el curs havíem d’anar a Barcelona”, ha afirmat Hernández Flix, pneumòleg de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus i professor associat del Departament de Medicina i Cirurgia.

“Vull explicar la nostra història”, ha començat afirmant Salvador Hernández Flix, que ha descrit la situació universitària del moment en què ell i els seus companys havien de començar la formació universitària. Va haver-hi estudiants que van haver de matricular-se dues vegades, primerament a la UB i després a Tarragona. Tenien aules i professors, però segons Hernández Flix, distava de ser una “educació perfecta” ja que hi havia manca de material per a les classes. Van arribar a fer una rifa per poder comprar ells mateixos el material, que més endavant els van robar. “Com veieu érem molt afortunats”, ha afirmat amb ironia.

Els alumnes d’aquesta generació 0 no tenien cap mena de seguretat que el curs següent començaria ja que “faltaven espais, no hi havia diners pràcticament per a res i no hi havia personal”, assegura Salvador Hernández Flix. Al segon trimestre del quart curs se’ls va oferir l’oportunitat d’anar a l’Hospital Clínic de Barcelona si volien continuar amb la carrera. “Va haver-n’hi 34 que vam decidir incorporar-nos a l’hospital”, ha explicat el doctor.

Salvador Hernández Flix, a la dreta, durant la seva intervenció.

Hernández Flix ha narrat les dificultats que van afrontar en arribar a Barcelona. Alguns professors van impartir classes especials per a ells, ja que anaven més endarrerits que els seus nous companys. Ha explicat quan es van posar al dia les coses van anar a millor. Van acabar quart a la UB i van continuar allà per al cinquè i el rotatori. “Després del que havíem passat teníem una sensació de seguretat i encara manteníem la identitat del grup de Tarragona”, assegura.

La reparació del deute històric

El doctor de l’Hospital de Reus ha acabat parlant de l’orla, un element visualitzat durant l’acte, i finalment ha donat un consell als alumnes d’aquestes generacions: “Jo us diria que gaudiu de l’ensenyament i de la carrera. L’únic que heu de saber és que sempre haureu de seguir estudiant.” A continuació, la Universitat Rovira i Virgili ha volgut reparar el deute històric amb aquesta “Promoció 0” amb l’entrega de les bandes de graduació que no van obtenir en el seu moment, ja que es van graduar amb els companys de la UB.

Tot seguit s’han lliurat els guanyadors dels Premis Sant Lluc 2023. En la categoria de màster de ciències del sistema nerviós ha sigut per a Guillem Urreta, en la categoria de medicina per a Maria Leyva, Antonia Peralta i Mieria Corchero, en la categoria de nutrició per a Paulina Mariai en la categoria de fisioteràpia per a Estafany Acuña, Axel Fernández, Elisabet Giral i Paula Mateu.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*