Notes de premsa 25/05/2021

L’Associació Americana del Cor avala els 14 punts de la dieta mediterrània de l’estudi PREDIMED

Es recomana la incorporació d'eines breus de valoració i consell nutricional als centres sanitaris a través de la història clínica informatitzada. El catedràtic de Nutrició de la Facultat de Medicina de la Universitat Rovira i Virgili Jordi Salas-Salvadó forma part del comitè directiu d'aquest estudi des del seu inici

L’Associació Americana del Cor (American Heart Association – AHA) ha avalat els 14 punts que tracten de la dieta mediterrània establerts per l’estudi PREDIMED (Prevenció Dieta Mediterrània) –posat en marxa, al costat d’altres investigadors del CIBEROBN, pel catedràtic de nutrició de la Universitat Rovira i Virgili Jordi Salas-Salvadó–, com a eina de valoració i consell nutricional als centres sanitaris. La declaració científica d’aquesta associació destaca la necessitat fonamental de comptar amb eines de valoració nutricional en l’atenció clínica, per  prevenir les malalties cròniques relacionades amb la dieta, especialment les cardiovasculars, que són la principal causa de mort al món.

La declaració defensa al fet que “l’ús generalitzat d’històries clíniques electròniques obre enormes oportunitats per registrar hàbits alimentaris i proporcionar consells nutricionals basats en l’evidència. Hi ha molt d’espai per a la millora i les eines breus d’avaluació ràpida del patró alimentari faciliten aquests consells”.

D’altra banda, en aquest document es proporcionen fonaments sòlids per a adoptar eines de garbellat nutricional ràpid, tant en atenció primària com en atenció especialitzada, amb un mètode vàlid i factible en l’entorn clínic. Entre les poques eines breus disponibles que ja han demostrat alta validesa, la Associació destaca els grans avantatges de l’escala de 14 punts d’adherència a la dieta mediterrània (MEDAS), dissenyada en l’estudi PREDIMED, realitzat en 11 centres de tot l’Estat espanyol. Els sis investigadors que integren el Comitè Directiu de PREDIMED, part del CIBEROBN, han manifestat el seu i satisfacció per l’enorme repercussió de l’esforç continuat de tots els membres de PREDIMED després de gairebé dues dècades de treball.

Imatge del comitè directiu del projecte.

PREDIMED ha situat la recerca espanyola en primera línia mundial ja que s’ha convertit en un dels estudis globalment més influents en nutrició. Jordi Salas-Salvadó, catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili assegura que representa “l’inici d’un referent internacional en estudis d’intervenció nutricional en prevenció primària i, a més, ha permès canviar les guies alimentàries per a la prevenció de diferents malalties cròniques en el món”.

Com afirma Montse Fitó, de l’Institut Hospital de la Mar d’Investigacions Mèdiques, gràcies a l’estudi la dieta mediterrània compta amb les millors garanties d’eficàcia en la prevenció cardiometabólica i pot ser la gran resposta de la ciència a les greus conseqüències de l’obesitat”. Per la seva part Miguel A. Martínez-González, de la Universitat de Navarra i coordinador de la xarxa PREDIMED durant 2006-2013, afegeix que el grup ha produït ja més de 300 publicacions científiques, disponibles i diversos llibres divulgatius “en què s’explica amb claredat la manera com cada ciutadà pot aplicar-se i beneficiar-se d’aquests resultats i pot millorar personalment en aquests 14 punts de la deta mediterrània”.

Per part seva, Ramón Estruch, de l’Hospital Clínic de Barcelona, director i promotor de l’assaig PREDIMED, indica que no en va la dieta mediterrània ha estat  triada com la millor dieta del món –per quart any consecutiu–, segons el rànquing O.S. News and World Report: “A això se suma l’excel·lència atribuïda a la nostra escala en aquesta important declaració científica de la AHA”. Emilio Ros, del mateix hospital, explica que “aquesta escala de 14 punts va ser l’instrument decisiu perquè el nostre equip de nutricionistes canviés el patró alimentari global en milers de participants i així obtingués una reducció relativa del 30% en esdeveniments cardiovasculars majors. Aquests 14 punts han estat validats ja als Estats Units, Alemanya, el Regne Unit, Portugal, Grècia, el Brasil, Itàlia, Macedònia, Bulgària i altres països”.

El European Heart Journal va publicar en 2020 un article sobre aquesta escala de 14 punts de dieta mediterrània. Es constatava que una sèrie de molècules mesurades en sang caracteritzaven el seguiment de la Dieta Mediterrània i predeien menor risc d’infart o de sofrir un ictus. Es tracta d’una novetat absoluta en nutrició, que a més va poder replicar-se als EUA Dolores Corella, de la Universitat de València, augura que “els estudis PREDIMED seran clau per a poder avançar en una medicina personalitzada”.

Les 14 preguntes de PREDIMED

Els 14 punts de PREDIMED estan formats per 14 preguntes de resposta senzilla –“sí”, o “no”–, i permeten fer-se càrrec de la qualitat del conjunt del patró alimentari.

 1. Utilitzes oli d’oliva com a principal greix per a cuinar? Sí = 1 punt/ No = 0 punts.
 2. Quant oli d’oliva consumeixes en total al dia (incloent l’usat per a fregir, menjades fora de casa, amanides, etc.) 4 o més cullerades = 1 punt / Menys de 4 cullerades = 0 punts.
 3. Quantes racions de verdura o hortalisses consumeixes al dia (1 ració són 200 g. Les guarnicions o acompanyaments es consideren 1/2 ració. 2 racions o més (almenys una d’elles en amanida o crues) = 1 punt/ Menys de 2  = 0 punts.
 4. Quantes peces de fruita prens al dia? 3 o més al dia = 1 punt /  Menys de 3  = 0 punts
 5. Quantes racions de carns vermelles, hamburgueses, salsitxes o embotits consumeixes al dia? (1 ració: 100-150 g Menys d’1 al dia = 1 punt / Més d’1 al dia  = 0 punts.
 6. Quantes racions de mantega, margarina o nata prens al dia? (1 porció individual: 12 g) Menys d’1 al dia = 1 punt /  Un o més al dia = 0 punts.
 7. Quantes begudes carbonatades i/o ensucrades (refresc, cola, tònica, bíter o similars) consumeixes al dia? Menys d’1 al dia = 1 punt /  Més d’1 al dia = 0 punts.
 8. Beus vi? Quant consumeixes a la setmana?* 7 o més gots a la setmana = 1 punt / Menys de 7 = 0 punts.
 9. Quantes racions de llegums consumeixes a la setmana? (1 plat o 150 g: una ració) 3 o més a la setmana = 1 punt /  Menys de 3 a la setmana = 0 punts.
 10. Quantes racions de peix-marisc menges a la setmana? (1 peça o 100-150 g de peix o 200 g de marisc: una ració) 3 o més a la setmana = 1 punt / Menys de 3 a la setmana = 0 punts.
 11. Quantes vegades consumeixes rebosteria comercial (galetes, flams, dolços o pastissos no casolans) a la setmana? Menys de 2 a la setmana = 1 punt / Més de 2 a la setmana = 0 punts.
 12. Quantes racions de fruita seca consumeixes a la setmana (30 g: una ració) 3 o més a la setmana = 1 punt /  Menys de 3  a la setmana = 0 punts.
 13. Consumeixes preferentment carn de pollastre, gall dindi o conill en comptes de vedella, porc, hamburgueses o salsitxes? (1 ració: 100-150 g) Sí = 1 punt /  No = 0 punts.
 14. Quantes vegades a la setmana menges verdures, pasta, arròs o altres plats amanits amb sofregit (salsa de tomàquet cuinada a foc lent amb oli d’oliva, all, ceba i/o porro) 2 o més a la setmana = 1 punt / Menys de 2 a la setmana = 0 punts.

En aquest punt cal aclarir dos matisos: mai es va recomanar començar a beure a abstemis i tots els participants de PREDIMED eren majors de 55 anys, amb factors de risc cardiovascular. Per això, aquest punt no es pot aplicar als qui no compleixin aquests tres requisits, per als quals el més saludable serà, probablement, que el seu consum d’alcohol sigui igual a 0.

Print Friendly, PDF & Email