09/10/2023
L’empresa derivada de la URV Renalyse podrà industrialitzar el seu dispositiu de diagnòstic de la malaltia renal crònica
La companyia, també coneguda com a CreatSens Health, ha obtingut 1.000.000 d'euros entre inversió pública i privada
La companyia, també coneguda com a CreatSens Health, ha obtingut 1.000.000 d'euros entre inversió pública i privada
L’empresa derivada de la URV Renalyse, també coneguda com a CreatSens Health, ha completat amb èxit una ronda d’inversió d’1 milió d’euros liderada pel fons Mind the Gap II juntament amb GENESIS Ventures, i amb la partipació també del programa Eurostars. Aquesta important injecció econòmica li permetrà industrialitzar i certificar el seu dispositiu de diagnòstic i monitoratge de la malaltia renal crònica.
Renalyse va ser creada l’any 2017 amb l’objectiu de desenvolupar un dispositiu mèdic per millorar els tractaments de la malaltia renal. El finançament rebut a través d’aquesta operació li permetrà certificar el seu producte de diagnòstic in vitro i arribar al mercat el 2026. Aquest dispositiu, que també es diu Renalyse, serà capaç de mesurar de manera remota tres paràmetres claus per als pacients amb malaltia renal crònica, més de 90.000.000 només a la Unió Europea.
El projecte permetrà als pacients mesurar personalment aquests paràmetres, amb la finalitat de poder rebre una atenció immediata en el cas de patir problemes greus que puguin sorgir en el domicili. Aquests marcadors són capaços de prevenir afeccions com ara arrítmies, anèmies, deficiències severes i, fins i tot, malalties cardiopulmonars.
Aquesta ronda d’inversió està liderada per Mind the Gap, el programa d’impuls a l’emprenedoria biotecnològica de la Fundació Botín, que opera a través d’un vehicle de coinversió en el qual participa un grup d’inversors privats al costat de la Fundació. Des de la seva creació el 2010, Mind the Gap ha invertit més de 6.000.000 d’euros en projectes empresarials incipients i compta ja amb un portfoli format per nou companyies, que el 2022 van mantenir 145 llocs de treball, en la seva majoria altament qualificats, i van facturar en conjunt més de 7.000.000 d’euros. Mind the Gap ha compromès una inversió de 500.000 eruos a Renalyse. “Aquesta inversió reforça l’aposta de la Fundació Botín per fer costat a emprenedors espanyols que desenvolupen innovació biomèdica amb un alt impacte sociosanitari. Tenim l’obligació de continuar buscant noves maneres de transformar el talent en riquesa; per això, treballem perquè els descobriments dels nostres científics es converteixin en productes, serveis i tecnologies que generin desenvolupament econòmic i social”, assegura Íñigo Sáenz de Miera, director general de la Fundació Botín.
En aquesta operació també participa GENESIS Ventures, vehicle d’inversió gestionat per la consultora GENESIS Biomed i constituït el 2017 per un total de 2.500.000 euros. L’objectiu és la inversió de tiquets de 25.000 a 100.000 euros en projectes early-stage del sector biomèdic, havent invertit un total de 100.000 euros en Renalyse. “Aquesta empresa representa una gran aposta per al nostre portfoli de companyies participades, desenvolupant un dispositiu de diagnòstic que canviarà la gestió clínica dels pacients amb fallada renal crònica. A més, el fet que s’uneixi la Fundació Botín a aquest projecte, sumat a institucions ja presents com l’Hospital Clínic o BStartup Health, ens confirma que Renalyse és una aposta guanyadora. Entrem a formar part del Consell d’Administració de la companyia amb molta il·lusió”, assegura Josep Lluís Falcó, administrador de GENESIS Ventures i cofundador i CEO de GENESIS Biomed.
L’empresa va sorgir com a spin off de la Universitat Rovira i Virgili (URV) amb el suport del Centre de Transferència de Tecnologia i Innovació (CTTI), responsable d’assessorar els investigadors en l’elaboració de contractes i projectes, sensibilitzar la comunitat universitària sobre protecció dels tecnologies, fer el seguiment i vigilància de l’activitat de R+D+i, i gestionar la creació d’empreses spin-off com a explotació directa dels tecnologies i coneixement universitari per part dels propis investigadors o estudiants.
Aquest projecte, que es troba en fase de preindustrialització, comercialitzarà una plataforma d’assistència per a ús personal, que podrà ser usada tant pels pacients des de casa, com pels metges des de les consultes d’atenció primària. Actualment, el seguiment d’aquests paràmetres es fa a través d’anàlisis de sang en laboratoris clínics o amb els dispositius de les àrees d’urgència dels hospitals, utilitzats per especialistes. La proposta de valor de Renalyse és un dispositiu més econòmic i que proporciona resultats immediats, de manera que el pacient pot realitzar un seguiment de la seva malaltia des del seu domicili, sense necessitat de ser un expert.
També destaca la contribució a Renalyse d’Eurostars, un programa de col·laboració europea entre empreses amb la finalitat de fer costat a les PIME innovadores i als seus socis, finançant els seus projectes innovadors internacionals de R+D+I. Els projectes col·laboratius seleccionats es dirigeixen a la creació d’un nou producte, procés o servei que pugui comercialitzar-se ràpidament, i justament aquest propòsit és el que ha propiciat que el projecte liderat per Renalyse, al costat del seu soci de Polònia Medapp, hagi estat finançat amb 1 M€ en col·laboració per al desenvolupament de la plataforma Renalyse.
RENALYSE és el nom comercial registrat de CreatSens Health S.L., una companyia biotecnològica que centra la seva activitat en el desenvolupament de plataformes i dispositius mèdics per a millorar la qualitat de vida dels pacients mitjançant el control de diferents paràmetres bioquímics.
La Fundació Marcelino Botín va ser creada en 1964 per Marcelino Botín Sanz de Sautuola i la seva dona, Carmen Yllera, per a promoure el desenvolupament social de Cantàbria. Avui, gairebé seixanta anys després, la Fundació Botín contribueix al desenvolupament integral de la societat explorant noves maneres de detectar talent creatiu i apostar per ell per a generar riquesa cultural, social i econòmica. Actua en els àmbits de l’art i la cultura, l’educació, la ciència i el desenvolupament rural, i fa costat a institucions socials de Cantàbria per a arribar als qui més el necessiten. La Fundació Botín opera sobretot a Espanya i especialment a Cantàbria, però també a Iberoamèrica.
GENESIS Ventures és un vehicle d’inversió creat en 2017 i gestionat per la consultora GENESIS Biomed, amb l’objectiu de detectar i invertir en projectes early-stage del sector biomèdic. El Fons va ser constituït a partir dels beneficis anuals de la consultora i amb la col·laboració de tres Family Offices del sector per un total de 2,5M€ i inverteix tiquets d’entre 25.000 i 100.000 euros segons la naturalesa de cada projecte i de les seves necessitats.
EUROSTARS és un programa de suport a les PIMES intensives en R+D en el desenvolupament de projectes transnacionals orientats al mercat. El programa selecciona projectes amb una clara disruptivitat tècnica enfront de l’estat de l’art i amb una clara orientació a mercat. Aquest programa de finançament compta amb la participació de fins a 37 països europeus membres de la xarxa EUREKA, i des de 2016 es compta amb la participació del Canadà i Sud-àfrica.