26/11/2021

Les desigualtats entre homes i dones al món laboral, a debat a la inauguració de curs de la Facultat d’Enologia

Els nous vins del Celler Experimental de Mas dels Frares inclouen un criança dedicat a Lluís Arola, un rosat escumós del màster WineTour i el blanc URV

Un moment de la taula rodona "El rol de les enòlogues i biotecnòlogues en el món laboral". D'esquerra a dreta, María Lobato, Sumpta Mateos, Alba Pérez i Pilar Salillas.

S’han sentit discriminades al llarg de la seva carrera professional? Són necessàries les categories de premis per a dones en el món del vi i de la ciència? És possible conciliar sense fer renúncies? Són algunes de les preguntes que quatre dones enòloques i biotecnòlogues formades a la Facultat d’Enologia van respondre a partir de la seva experiència personal al món laboral en la taula roda que va servir d’inauguració del curs 2021-22 dijous 25 de novembre. Durant el mateix acte es van donar a conèixer els nous vins de la finca experimental de Mas dels Frares.

Sumpta Mateos i Pilar Salillas, enòlogues, i María Lobato i Alba Pérez, biotecnòlogues, van posar de manifest algunes de les desigualtats amb què s’han trobat a la feina, en diferents graus, tant per l’àmbit de treball com per la diferència generacional, però amb una visió esperançada pel que fa al futur.

Pilar Salillas, enòloga del celler Lagravera d’Alfarràs, va reivindicar la necessitat d’actuar per canviar el que es considera injust i que es posi de relleu que si no s’incorporen les dones i no ho fan als llocs de decisió, “el món del vi s’està perdent grans professionals”. Ella n’és un exemple: ha tingut experiència internacional a Califòrnia, és enòloga d’un celler que ha produït vins reconeguts, i va formar part del jurat del ITQI a Brussel·les, entres d’altres projectes.

Alba Pérez, doctora en Biomedicina per la URV, actualment treballant al Parc Científic de Barcelona, va constatar que si bé no ha detectat cap cas de discriminació directa, és conscient que al seu àmbit, i arreu on ha treballat, els equips de laboratori estan integrats per dones majoritàriament, mentre que els caps són homes.

A més de la constatació de l’existència del sostre de vidre, les participants del debat també van posar de relleu que la maternitat pot suposar la ralentització de la carrera professional. Maria Lobato, biotecnòloga per la URV i actualment fent el doctorat a la Universitat Politècnica de València: “En un laboratori em van dir que si volia tenir una família no arribaria a res. I no es tracta només de la família, sinó del temps personal. Me’n vaig anar”.

Però el futur s’albira millor del que han viscut dones de la generació de Sumpta Mateos, professora de viticultura de la URV, coordinadora del Curs de Sommeliers de la FURV, que ha assessorat nombrosos cellers. “El futur és millor del que ens ha tocat a nosaltres, per l’educació rebuda i pel relleu generacional” i va fer una crida a canviar l’estat de les coses: “Des dels nostres càrrecs, tinguem en compte l’equitat de gènere”.

Els nous vins de 2021

Fernando Zamora, responsable del celler i del camp experimental, presenta els nous vins de 2021.

En la mateixa inauguració de curs de la Facultat, el responsable del Celler Experimental Mas dels Frares, Fernando Zamora, va presentar les novetats. D’una banda, el Reserva del Rector 2017, dedicat a Lluís Arola, que s’ha jubilat aquest 2021, és un criança de dotze mesos en bota de roure francès i tres anys i mig en ampolla. Es tracta d’un cabernet sauvignon madur, estructurat i aromàtic, amb notes de vainilla, coco i espècies, i en boca es perceben els tanins integrats.

De l’altra, el blanc URV, 60% moscatell d’Alexandria, 10% moscatell de Frontignan, a més de Chardonnay i Sauvignon, és de notes aromàtiques intenses que recorden el moscatell. En boca és gras, untuós, absolutament sec, fresc i equilibrat.

I per últim, el Brut Wintour 2019, un vi rosat escumós, 50% macabeu i 50% syrah amb cupatge de mostos, elaborat pels estudiants del Màster Internacional en Innovació en Enoturisme, que destaca per les notes de fruits vermells i l’acidesa mineral.

Els vins de la URV es poden trobar al Celler Mas dels Frares.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*