14/05/2018

Les empreses ebrenques mantenen un creixement sostingut en ocupació i producció tot i la incertesa política

Ho constata l’Índex del Clima Empresarial, que s’ha presentat aquest matí a la seu de l’Associació d’Empresaris de les Comarques de l’Ebre a Tortosa

Imatge d'arxiu del polígon industrial Baix Ebre, a Tortosa.

La producció i l’ocupació a les empreses de les Terres de l’Ebre va tornar a créixer durant el segon semestre del 2017 d’una manera molt similar al semestre anterior. Ho constata el sisè Índex del Clima Empresarial de les Terres de l’Ebre, un informe que elabora la Càtedra d’Economia Local i Regional (CELiR) del campus Terres de l’Ebre de la URV a partir d’enquestes qualitatives a més d’un centenar d’empreses de les quatre comarques del territori. Es tracta d’empreses de diferents sectors i mida amb l’objectiu de tenir una mostra representativa del teixit empresarial ebrenc. “Aquest creixement sostingut és una dada molt positiva, perquè en l’anterior informe ja vam destacar que el creixement havia estat més pronunciat que el dels dos anys anteriors”, precisa Pau Galiana, professor del Departament de Gestió d’Empreses de la URV i coordinador de l’Índex.

En aquest sisè Índex, presentat aquest dilluns a la seu de l’Associació d’Empresaris de les Comarques de l’Ebre (AECE), a Tortosa, s’exposa que la producció de les empreses ebrenques va créixer durant el segon semestre del 2017 amb un índex ponderat de 2.539, pràcticament idèntic al del semestre anterior. Recordem que els empresaris puntuen entre 1 (decreixement), 2 (estabilitat) i 3 (creixement). La dada no només és positiva en índex, sinó que també ve recollida pel saldo net (28.3%) que indica que quasi el 50% de l’empresariat declara increments de producció, mentre que el 20% indica baixades de producció. També cal remarcar que el creixement ha estat registrat en tots els sectors, a excepció del turisme, destacant l’agroindústria, la construcció i els sectors primari i industrial, per aquest ordre. Pel proper semestre es preveu una tendència continuista a l’alça amb els mateixos sectors destacats i millor comportament del turisme per l’estacionalitat habitual. De fet, el turisme va ser també el sector que menys va créixer durant el primer semestre del 2017. “Crec que és el sector més afectat pel clima d’inestabilitat política del procés català, el que està sotmès a una major incertesa i també és on hi ha més petites empreses que sempre són més vulnerables i  disposen de menys recursos”, argumenta Galiana.

D’esquerra a dreta Pau Galiana, coordinador de l’Índex del Clima Empresarial de les Terres de l’Ebre, José Daniel Cortijo, president de l’AECE; i Juan Antonio Duro, director de la CELiR

Respecte de l’ocupació, en aquest segon semestre de 2017, l’empresariat afirma que ha tingut un comportament a l’alça, amb un índex de 2.567 i un saldo positiu del 26.1%. Per sectors, tots declaren increments, destacant agroindústria, construcció i sector secundari per aquest ordre. Els empresaris i empresàries també mostren optimisme de cara al proper semestre, el primer del 2018. Més del 60% de l’empresariat està d’acord en afirmar que l’ocupació es mantindrà i nomes el 4% pensa que disminuirà.

Cal remarcar també que aquest semestre les previsions fetes per l’empresariat no s’han complert. De fet, les dades han estat més positives que les pronosticades per l’empresariat, que preveien un increment de producció més lleuger i una tendència a l’equilibri en l’ocupació. Unes dades més positives que contrasten amb la percepció que els empresaris i empresàries tenen del context polític actual. Preguntats sobre aquest tema, consideren que la situació políticosocial del país ha afectat lleugerament la facturació (índex de 1.694) però imperceptiblement l’ocupació (índex de 1.909).

Altres aspectes que estudia l’Índex són els preus de venda que aquest segon semestre del 2017 van mantenir una tendència a l’estabilitat, o la competitivitat que també es va mantenir estable en tots els àmbits: el català, l’espanyol, i els internacionals amb saldos d’estabilitat per sobre del 65% en tots els casos.

Pel que fa als factors que limiten el creixement, els empresaris i empresàries apunten al clima d’incertesa política, la manca de mà d’obra qualificada i les escasses inversions públiques i en infraestructures.

Més informació:

6è Índex del Clima Empresarial de les Terres de l’Ebre

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*