15/12/2022

Les estacions de l’any influeixen en els efectes beneficiosos dels compostos bioactius de la dieta en l’obesitat

Un estudi demostra que els efectes beneficiosos dels polifenols en l'obesitat poden variar pels canvis estacionals de la microbiota intestinal

Els organismes ens adaptem a canvis a l’ambient, com ara canvis a les condicions de llum (fotoperíode) i temperatura que es donen al llarg de l’any. Aquests canvis marquen el que s’anomenen ritmes estacionals, que consisteixen en oscil·lacions al llarg de l’any observades en diferents processos i/o paràmetres fisiològics i metabòlics, com ara el son, la regulació de la gana, la temperatura corporal o l’alliberament d’algunes hormones.

Per primera vegada, un estudi de la URV mostra en un model animal d’obesitat que la composició de la microbiota intestinal varia segons les condicions de fotoperíode, una de les característiques clau dels ritmes estacionals. Això és de gran importància perquè aquesta flora intestinal ha demostrat tenir un paper fonamental a l’hora de mantenir el funcionament correcte del nostre organisme, associant-se la seva alteració amb diverses patologies com la síndrome metabòlica o l’obesitat. Els resultats de la recerca de Verónica Arreaza-Gil, Cristina Torres i Anna Arola, investigadores del Departament de Bioquímica i Biotecnologia, s’han publicat a la revista Food & Function.

Així, la microbiota intestinal podria variar-ne la composició segons l’estació de l’any, i aquests canvis podrien determinar més o menys susceptibilitat a desenvolupar obesitat. En concret, aquest estudi ha demostrat que les rates estabulades en condicions de fotoperíode llarg (amb més hores de llum i per tant menys hores d’activitat, ja que aquests animals són nocturns) van mostrar una alteració més gran de la microbiota intestinal que es va correlacionar amb un més desenvolupament d’obesitat.

Arreaza-Gil explica que “si extrapoléssim això a humans, el que s’esperaria observar és que els canvis a la microbiota intestinal observats en el període de l’any on tenim més hores de foscor, i per tant una activitat menor en termes generals, s’associïn amb un risc més gran de desenvolupar patologies metabòliques com l’obesitat, ja que nosaltres som diürns a diferència dels rosegadors”. Tot i això, estudis en aquest sentit són necessaris per poder confirmar aquesta hipòtesi.

Polifenols i microbiota: com afecta l’estació de l’any?

L’estudi també mostra que els efectes beneficiosos dels polifenols (compostos químics presents en fruites i verdures) per prevenir o pal·liar l’obesitat, canvien segons les condicions de fotoperíode, a causa almenys en part, a aquests canvis observats en la composició de la microbiota intestinal. Aquests resultats reforcen la teoria que aquests bacteris intestinals tenen un paper molt important en la mediació dels efectes d’aquests compostos bioactius, cosa que es pot explicar per la intervenció d’aquests bacteris en el metabolisme d’aquests polifenols.

Així, els polifenols que ingerim amb els aliments, arriben la major part al còlon on són metabolitzats per la microbiota intestinal, donant lloc a diversos compostos fenòlics els quals poden mostrar diferents propietats antiobesogèniques. Per tant, canvis o alteracions en aquests bacteris intestinals poden donar lloc a diferents compostos fenòlics i per tant a un canvi en la funcionalitat dels mateixos, com hem observat en un altre estudi encara sense publicar.

L’estudi dut a terme al grup de Nutrigenòmica per la investigadora Verónica Arreaza Gil, sota la supervisió de les investigadores Anna Arola Arnal i Cristina Torres Fuentes, posa de manifest la gran importància de la crononutrició, un camp nou i de continu creixement, a tractament o prevenció de malalties com l’obesitat.

Referencia bibliogràfica: Arreaza-Gil V, Escobar-Martínez I, Muguerza B, Aragonès G, Suárez M, Torres-Fuentes C, Arola-Arnal A. The effects of grape seed proanthocyanidins in cafeteria diet-induced obese Fischer 344 rats are influenced by faecal microbiota in a photoperiod dependent manner. Food Funct. 2022 Aug 15;13(16):8363-8374. doi: 10.1039/d2fo01206e.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*